Helyi közélet

2016.01.06. 06:44

Ingyenessé vált több igazgatási eljárás

fenyvesi

[caption id="" align="aligncenter" width="700"] A Kormányablakokban történő ügyintézést nagyban segíti az időpont-foglalás[/caption]

A kormány tízmilliárd forintot különített el arra a célra, hogy egyes hatósági eljárások díját, illetékét csökkentse vagy megszüntesse. A lakosság véleményének megismerése után megszületett törvényjavaslatot 2015. december elsején fogadta el a Parlament. A vonatkozó jogszabályok 2016. január elsején hatályba lépő módosításainak eredményeként az erkölcsi bizonyítvány kiállítása és több esetben a személyazonosító okmányok pótlásának eljárása is ingyenessé vált az év első napjától az illetéktörvény módosítása révén.

NMH-információ. A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is díjmentesen állítják ki és ugyancsak illetékmentes lett a cégkivonat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okirat, de a vállalkozói igazolvány kiadása vagy egy üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás is. Első alkalommal a jogosítványt is illetékmentesen kaphatja mindenki, valamint az adóhatósági igazolásokat is ingyenesen adják ki – tudtuk meg dr. Szabó Sándortól, Nógrád megye kormánymegbízottjától.

A változások között az egyik legszembetűnőbb az új személyazonossági igazolvány lett. Az új évben igénylők már az adóazonosító jelet és TAJ-számot is tartalmazó igazolványt kapják az igényléstől számított 8 munkanapon belül. A Salgótarjáni Járási Kormányablakban csak 2016 első munkanapján 71 igénylést adtak le az állampolgárok.

A Kormányablakokban történő ügyintézést nagyban segíti az időpont-foglalás, amely a magyarorszag.hu, vagy mo.hu internetes oldalon regisztráció nélkül elvégezhető. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen így kényelmesen, várakozás nélkül intézheti bárki hivatalos ügyét.

Az ingyenes eljárások listája

  1. Személyazonosító igazolvány és személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (vagyis lakcímkártya) kiállítása, pótlása
  2. Családi állapot-változással összefüggő névváltozás miatt indult hatósági eljárások
  3. Eltulajdonított okmányok pótlása
  4. Gyermekek útlevelének kedvezményes kiállítása (a kettő vagy több kiskorú gyermeket nevelő családok esetén)
  5. Gépjárművezetői engedély kiállítása első alkalommal
  6. Mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának pótlása
  7. Hatósági erkölcsi bizonyítvány (évente négy alkalommal)
  8. Tulajdonjog, és haszonélvezeti jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése (örökléssel összefüggésben, hagyatékátadó végzés alapján)
  9. Oktatási igazolvány (diákigazolvány, pedagógusigazolvány, oktatói igazolvány)
  10. Felsőoktatási képzésre jelentkezés
  11. Jelnyelvi tolmács névjegyzékbevétele
  12. Lakóépület bontási, építési, és használatbavételi engedélyezési eljárása (a 160 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű ingatlan esetén)
  13. Adóhatósági igazolás
  14. Cégiratok kiállítása, és cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok megküldése (a cég tagjának vagy képviselőjének kérelmére)
  15. Cégek éves számviteli beszámolójának közzététele
  16. Üzlet működési engedélye iránti eljárás
  17. Vállalkozói igazolvány kiállítása, pótlása
  18. Népi iparművészeti igazolvánnyal kapcsolatos eljárások
  19. Mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány kiállításával kapcsolatos eljárás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában