Helyi közélet

2016.01.26. 13:28

Fél évszázad a kultúra szolgálatában

fenyvesi

A salgótarjáni József Attila Művelődési Központ 1966 óta áll a megyeszékhely Fő terén, a város kulturális értékteremtésének jelképeként. Az intézmény idén ünnepi rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A programok szerdán kezdődnek, Kerekes László emlékkiállításának megnyitójával, dr. Förster Kálmán szobrának megkoszorúzásával és a jubileumi díszünnepséggel.

Salgótarján. A József Attila Művelődési Központ jelentős szerepet játszik a város kulturális életében. Az intézményi rendezvényeket összeállítása során igyekeznek valamennyi korosztály érdeklődési körét figyelembe venni, műfajok sokszínűségét kínálni a városlakók számára. Nemzeti ünnepeket, jeles napokat szerveznek, fesztiváljaik pedig igazi kulturális csemegét kínálnak évről évre. A központ nevéhez fűződik a város egy legjelentősebb eseménye, a Tarjáni Tavasz programsorozata és az ennek keretében zajló, eddig 31 évet megélt Nemzetközi Dixieland Fesztivál.

Továbbá az intézmény szervezi a város színházi életét, szórakoztató és zenei programokat kínál különböző korosztályoknak. Itt zajlik a színházi, zenei élet legjava. 2012-től a művelődési központ ad helyet a legendás, több mint száz éves Petőfi színjátszók utódainak, a Zenthe Ferenc Színháznak.

A közművelődési intézmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából jubileumi rendezvénysorozattal készül, amelynek első rendezvényeit Salgótarján várossá nyilvánításának 94. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából január 27-én, szerdán délután (ma) tartják meg.

A díszünnepség 15.30 órakor kezdődik „A Mester” – című Kerekes László emlékkiállítás megnyitójával a művelődési központ üvegcsarnokában. Kerekes László, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel és Bessenyei György-díjjal kitüntetett népművelő, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közművelődési Főosztályának nyugalmazott helyettes vezetője volt. Munkásságának egyik jelentős színtere volt a József Attila Művelődési Központ, ahol igazgatóként dolgozott. A tárlat elsősorban a salgótarjáni vonatkozású műveit, grafikáit és plakátterveit tartalmazza. A kiállítást dr. Csongrády Béla közíró nyitja majd meg.

A programok ezt követően koszorúzási ünnepséggel folytatódnak a Dr. Förster Kálmán Emlékparkban és az intézmény előtt található Kő Pál domborműnél. A városalapító szobránál emlékező beszédet mond Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere, valamint közreműködnek a Zenthe Ferenc Színház művészei és a Bányász-Kohász Fúvószenekar.

A nap harmadik rendezvénye a 17 órakor kezdődő díszünnepség lesz, amelynek a központ színházterme ad otthont. A program a József Attila Művelődési Központ ötven éves jubileumi rendezvénysorozatának első programja. Az eseményen részt vesznek az intézmény volt igazgatói, szakmai kollégai és a város vezetői. Ez alkalommal kerülnek átadásra a városi kitüntető címek és díjak.

A színházteremben olyan helyi kötődésű művészek lépnek fel, akik a megyeszékhelyen kezdték tanulmányaikat, és a művelődési házban léptek fel elsőként a „világot jelentő deszkára”. Az ünnepi műsor különlegessége lesz, hogy Kubinyi Júlia, Oláh Gergő és Radics Gigi együtt szerepelnek a salgótarjáni közönség előtt. Továbbá színpadra lép még a Liszt Ferenc Kamarakórus, amelynek tagjai a Magyar Rádiótól három alkalommal kaptak „Kiváló teljesítményért” emlékplakettet. A vendégek hallhatják még Kiss Péter zongoraművészt, aki 2011-ben kapta meg a Fisher Annie előadó-művészeti ösztöndíjat.

Ugyanebben az évben kiemelkedő kortárs zenei tevékenysége eredményeként Artisjus Díjjal jutalmazták, valamint felvételt nyert a Zeneakadémia Doktoriskolájába. Fellép még Pálfalvi Tamás trombitaművész is, aki 2014 őszén az első alkalommal meghirdetett Fanny Mendelssohn-ösztöndíj nyerteseként önálló szólólemez elkészítésére kapott lehetőséget, 2015 márciusában pedig megosztott Yamaha-ösztöndíjat kapott.

Szintén ezen az estén láthatják a Hip-hop Break Team Tánciskolát, amelynek tagjai háromszoros Európa-bajnokok hip-hop kategóriában, valamint 45-szörös Európa-bajnokok. A modern tánc mellett a néptánc is képviselteti magát a jubileumi műsorban, ugyanis a vendégek a többszörösen kiválóan minősült, Príma-díjas Nógrád Táncegyüttes táncában is gyönyörködhetnek. A díszünnepély csak meghívóval látogatható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában