Helyi közélet

2016.01.19. 08:31

Fejlesztési tervek a nyugat-nógrádi falvakban

fenyvesi

Közmunkaprogram és kisebb-nagyobb fejlesztések – ezek állnak a középpontban a nyugat-nógrádi kisebb települések 2016-os terveiben. Körkérdésünk során ezúttal öt község polgármesterét kérdeztük a balassagyarmati és a rétsági járás területéről.

Nógrád megye. Nyugatról keletre haladva elsőként Gál Magdolnát, Hont polgármesterét szólaltattuk meg: – Szeretnénk a pályázati lehetőségeket minél teljesebb mértékben kihasználni: felújítanánk a labdarúgó pályát, a temető ravatalozóját – mondta. – Energetikai korszerűsítésre és az intézményi konyha bővítésére is támogatási forrásokat igyekszünk megszerezni. Folytatjuk a közmunkaprogramunkat, illetve hosszú évek után végre hasznosítanánk az általános iskola épületét. Községi értéktárunkat is a jelenleginél megfelelőbb környezetbe költöztetnénk, ingatlan vásárlásával állandó helyet találnánk a települést bemutató kiállításnak. Természetesen nagy gondot fordítunk majd a honti közterületek virágosítására, csinosítására.

Molnár János ipolyvecei polgármester kifejtette, hogy 2016-ban az intézményi konyhát szeretnék felújítani, valamint ehhez kapcsolódóan egy kisbuszt vásárolni, amivel az idősek számára biztosítanák az étel kiszállítását. Tervezik továbbá egy záportározó kialakítását, illetve a település belvizét összegyűjtő árkok kitisztíttatását, mintegy három kilométer hosszúságban – ez utóbbiakra a Területi Operatív Program pályázatán teremtenének elő forrásokat.

Galgaguta polgármestere, Agócs Gábor beszámolt arról, hogy az önkormányzat több új közösségépítő esemény szervezését kezdeményezi 2016-ban, ezek közé tartozik a januárban már megindult, havonta megrendezendő kézműves foglalkozások sorozata, illetve az idősek napja. Az év során kiemelt figyelemben részesül majd Galgaguta közterületeinek csinosítása, az intézmények fejlesztése, valamint a helyi vízelvezetési gondok megoldása. A lehetőségekhez képest minél több pályázati forrást szeretnének kihasználni.

Hevér Boglárka, Szécsénke polgármester arról tájékoztatott, hogy a faluban az új esztendőt teljesen átfogja a templomuk védőszentjének Szent Márton születésének jubileuma.

– Úgy gondoltuk, ez jó alkalom arra, hogy községünk jövője érdekében a múltjával foglalkozzunk mélyebben. A majd novemberben rendezendő Márton-napi III. Nagy Szécsénke Találkozóra egy könyvbemutatót tervezünk, amelyben a településünk történetét tárnánk az olvasók elé, az Árpád-kortól napjainkig. Folytatjuk a Técsői Móricz Kálmán Művelődési Ház tavaly megkezdett felújítását, így nagyobb rendezvényeinknek méltóbb környezetet biztosíthatunk. 2016 mottója nálunk: múltat ismerve építsünk jövőt – fejtegette a község vezetője.

Romhány polgármester, Vezér Attila elmondta, hogy az óvoda teljes körű felújításába fognak idén, az energetikai rekonstrukcióval együtt. Kiváltanák az intézmény jelenlegi gázfűtését, korszerűbb, környezetbarát megoldásra. A község sportcsarnokában elkerülhetetlen a falak és a födém szigetelése, a rossz állapotban lévő bejárati ajtók, radiátorok cseréje, illetve felújításra szorul a vizesblokk. A polgármesteri hivatal épületében szintén energetikai korszerűsítések lesznek, és az általános iskolában is különböző beruházásokra kerül sor. A különböző munkák során a közfoglalkoztatási lehetőségeket is minél szélesebb körben szeretnék igénybe venni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában