Helyi közélet

2016.01.21. 08:19

Az elöregedett rendszer a hiba okozója

fenyvesi

Az elmúlt hétvégén részlegesen szünetelt a távhőszolgáltatás Salgótarjánban, ami a belváros mellett több utcát, mintegy háromezer fogyasztót érintett. A kimaradást a kórházi ág egy vezetékének váratlan meghibásodása, szakadása okozta – közölte Tatár Csaba, a Salgó Vagyon Kft. ügyvezető igazgatója. A távfűtéses lakásokban élők értetlenül álltak a helyzet előtt, többen takaróval védték testüket lehűlt otthonukban, várva a szerkezet mielőbbi helyreállítását.

Salgótarján. Vasárnap délelőtt 10 órakor állt meg a rendszer, a nagymértékű, 150 köbméteres vízvesztés miatt a szakaszokat le kellett zárni. A fűtésszolgáltatás a Pécskő úton és az attól délre eső területen 12 órára, a kórházi ágon (kórház, Báthori-telep, Sportcsarnok, Kodály iskola, Losonczi út) éjfélre, a város többi részén 19.30 órára állt helyre. A Beszterce-lakótelepet és a Kemerovón élőket nem érintette az üzemzavar, ahogyan Zagyvapálfalva egyes részeit sem – tájékoztatott a cégvezető.

Tatár Csaba elmondta: a városi távhőrendszer 38 kilométer hosszú, részben elavult csőhálózattal rendelkezik, amely bonyolult vezérlési rendszerrel van összekötve. Az ügyeletes operátor minden rendszerhibáról azonnal tudomást szerez, majd meghatározott protokoll szerint kell eljárnia. Jelzést ad a vezetés részére a meghibásodásról és készenlétbe helyezi az ügyeletes szolgálatot. A vállalat műszaki igazgatója (távollétében a távhőszolgáltatási divízió vezetője) rendelkezik a rendszerbe történő beavatkozásról. Megtervezi a humán és műszaki erőforrásokat, elrendeli a túlórákat, szükség esetén berendeli a távollévő állományt, értesíti az alvállalkozókat és megszervezi az együttműködést. Indokolt esetben az ügyvezető igazgató értesíti a város vezetését és a katasztófavédelmi igazgatóságot – ahogyan ez esetben is történt. Szükség esetén együttműködik a lakók elhelyezésének megszervezésében, amire nem került sor.

Egy ilyen komplex rendszerben mindig várhatók meghibásodások, törekedünk ezeknek az eseteknek a minimalizálására – mondta. Ilyen nagyságrendű meghibásodás ritkán fordul elő, sok tényező együttállására van szükség a bekövetkezéséhez. Jelen esetben is – vélhetően – egy Pécskő úti kisebb meghibásodás miatti kizárás indította el a folyamatot, a vizsgálat még tart. A Salgó Vagyon Kft. évente 100 millió forintos nagyságrendű felújításokat végez a rendszeren. Az idő- (csak nyári időszakban végezhető a munka) és financiális korlátok miatt évente mintegy 500-1000 méter csőszakaszt tudunk cserélni, igyekszünk a stratégiai pontokra koncentrálni. A felújításra fordított pénzeszközöket az energiahivatal ellenőrzi, mivel szabályokhoz kötött a mértéke. Ebben a vonatkozásban cégünk teljesítette az elvárásokat. Az elmúlt évben volt erre vonatkozó felülvizsgálat – tette hozzá.

A szolgáltatás kimaradása miatti kárpótlást önkormányzati rendelet szabályozza. A kimaradás időtartama nem érte el a határértéket. Minden épület hőfelhasználási hőmennyiségmérésen alapul, az el nem fogyasztott mennyiség után természetesen nem kell fizetni. Ebben az esetben a Salgó Vagyon Kft. szenvedett milliós nagyságrendű kárt, a vízvesztés, a felfűtés és a helyreállítás költségeit tekintve – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában