Helyi közélet

2015.07.06. 17:26

Tűző napon gyalogoltak a Nagykeresztig

fenyvesi

Hatalmas hőségben gyalogoltak fel szombaton délelőtt a katolikus hívek a Herencsény fölött magasodó Gyürky-hegyen álló Palócok Vigyázó Nagykeresztjéhez. A zarándokok immáron tizenegyedik alkalommal tették meg a mintegy három kilométeres utat.

Herencsény. Délelőtt kilenc óra után néhány perccel érkeztünk meg a községi fonó épületéhez. Miután a hűvösben leparkoltuk az autót, szinte azonnal a rimóci polgármesterbe, Beszkid Andorba „botlottunk”, aki a gyalogos zarándokokat várta.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Fotók: Gyurkó Péter[/caption]

Nemsokára a bekötőút távolában fel is tűnt a menet. Minden tisztelet azoké a rimóci, varsányi és nógrádsipeki híveké, akik hajnali öt órakor már elindultak, hogy a Cserhát dimbes-dombos táján, hegyeken és völgyeken keresztül a számos nehézséggel mit sem törődve lépdeltek, hogy tiszteletüket tegyék a herencsényi keresztnél. Fiatalok és idősebbek egyaránt jöttek, egy anyuka egyik gyermekét kézen fogva, a másikat a hátán cipelve bandukolt. A vándorokat Jusztin Józsefné herencsényi polgármester, a szervezők nevében Jávor Károly, illetve Vagyóczky József esperes fogadta. Nemsokára már a fonó udvarán, egy tágas sátor alatt pihente ki mindenki az út fáradalmait, szíves vendéglátásban is részesültek, frissítőt fogyasztottak, szendvicseket majszolgattak. Tíz óra után nem sokkal a résztvevők átsétáltak a közeli szabadtéri színpadhoz, ahol a testvértelepülések képviselői társaságában előbb Jusztin Józsefné, majd Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a zarándokokat. A politikus kiemelte, azok, akik vállalják a kitartó gyaloglást a hegyre, a Nagykereszthez, nem csupán a vallási-lelki feltöltődés részesei lehetnek, nem csupán hitükben erősödhetnek meg, hanem a közösség összetartó erejét is mutatják, emberi kapcsolataikat is szélesítik, és szeretettel fordulnak egymáshoz. Itt, most felfüggesztik az időt, végiggondolják, mi történt velük a múltban, és még jobban kinyitják szívüket a másik ember felé. Ez az ünnep pedig így lesz teljes, az egész palócság, a gyökerek, a hagyományok ünnepe. A hatalmas hőségben legalább hatvanan-hetvenen gondolták úgy, gyalogosan kapaszkodnak fel a Gyürky-hegyre. Bő fél órán át tartott az út a hosszabb szakaszon, míg néhányan a gyorsabb megoldást választották és a meredekebb ösvényen jutottak fel a Nagykereszthez. Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Pekár István, a Duna TV herencsényi származású egykori elnöke is a gyaloglást választotta, és bizony a tűző napon jól esett az esernyő hűs védelmét keresni. Miután minden zarándok felért, a hegytetőn szentmise zárta a keresztutat. H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában