Helyi közélet

2015.07.01. 05:24

Terjed a pénzügyi válság híre

fenyvesi

Az országos sajtó is felkapta a fejét arra a közgyűlési döntésre, miszerint a megyeszékhely önkormányzata pénzügyi nehézségekre hivatkozva szeptembertől nem vállalná tovább oktatási intézményei működtetését, ezért a feladatok alóli felmentésre irányuló kérelmet ad be a Belügyminisztériumhoz. A Napi Gazdaság „Válságba került Salgótarján” címmel közölt cikket a minap, amelyben leírják, hogy a városvezetés több mint félmilliárdos központi támogatásban bízik és megszólaltatták az érintett politikusokat is. A térség országgyűlési képviselője szerint nemcsak támogatást kell kérni a kormánytól, hanem takarékosan is kell gazdálkodni. Salgótarján. „Több mint 560 millió forint központi működési támogatás megszerzésében reménykedik a szocialista vezetésű önkormányzat, amely komoly nehézséggel küzd a kulturális és településüzemeltetési faladatok ellátása terén” - írja a Napi Gazdaság.  A hírportál beszámol arról, hogy a nógrádi megyeszékhely már az idei költségvetését is 7,9 milliárd forint kiadási és 6,5 milliárd forint bevételi főösszeggel fogadta el, 1,4 mil­liárd forint hitel tervezett felvétele mellett. Fekete Zsolt alpolgármester nyilatkozata szerint „a működési hiány nem az októberben megválasztott vezetés „sara”, mert az a korábbi ciklusokban keletkezett. Nem a lehetőségekhez igazították a költségvetést, hanem bővítették a szolgáltatási kört, és ezzel növelték a működési kiadásokat” – tette hozzá. Emlékeztetnek, hogy Salgótarján önkormányzata a működés biztosítására tavaly két ízben is nyújtott be pályázatot, azonban kevés sikerrel. – A kormány befogadta, számszakilag megalapozottnak ítélte az önkormányzat működési támogatásra beadott 600 millió forintos pályázatát, ám annak csupán tíz százalékát juttatta a városnak. A tavaly decemberi másik, önhikis pályázaton pedig egy fillért sem kapott Salgótarján, miközben szabad felhasználásra egyes fideszes vezetésű városoknak több száz millió vagy éppen milliárdos támogatást adtak – jegyezte meg Fekete Zsolt.

A nehézségek miatt a város nem vállalja tovább oktatási intézményei működtetését – hangsúlyozza az internetes oldal. A vezetés azzal indokolta a lépést, hogy bár év közben megpróbáltak többletforrásokat szerezni, de a költségvetés az erőfeszítések ellenére feszültségekkel terhelt. Megjegyezték azt is, hogy a működési költségek tavaly csaknem 300 millió forintba kerültek, miközben ebből az állami hozzájárulás csupán 11,2 millió forintot tett ki. Becsó Zsolt, a választókerület országgyűlési képviselője a lapnak azt mondta: attól, hogy Salgótarján irányítása más politikai családhoz tartozik, ő felelősséget érez a városért, és a maga részéről minden segítséget megad. „Úgy vélem azonban, hogy a mostani vezetés több döntésével nem a probléma megoldását, hanem éppen annak fokozását szolgálta. Nemcsak támogatást kell kérni a kormánytól, hanem takarékosan is kell gazdálkodni. Fájdalmas intézkedéseket is meg kell hozni, mint ahogy azt a korábbi fideszes vezetés is megtette” – mutatott rá Becsó Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában