Helyi közélet

2015.07.07. 18:06

Párokra és családokra szállt az áldás

fenyvesi

Sarlós Boldogasszony ünnepe alkalmából mutatott be szentmisét nemzeti kegyhelyünkön Bíró László püspök július 5-én a családok, együtt járók, jegyesek és gyermekre várók zarándoklatán. Mátraverebély-Szentkút. Már a megelőző napokban érkeztek párok a helyszínre, hogy részt vehessenek azon a lelkigyakorlaton, amelyet a családreferens püspök és Papp Miklós görögkatolikus pap tartott a házasságra készülők és gyermeket várók részére. Az egybegyűlt zarándokokat Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató vendéglátóként köszöntötte. Az ünnepi szertartás előtt Lothringer Éva, a Szociális Testvérek Társaságának tagja tartott katekézist Elhatározás és hűség címmel. A szentmise elején Bíró László püspök bíztatta a zarándokokat, hogy ne fáradjanak el a hosszú úton, kérjék a remény ajándékát, hogy örök vándorok tudjanak lenni, majd szentbeszédében a lélek szavaival fogalmazta meg tanácsait: „Szeretettel gondolj a múltra és csak a szépre emlékezz! Szenvedéllyel élj a jelennek! Bizakodva, reménnyel telt szívvel várd a jövőt! Legtöbb idődet szánd a házastársadra és a gyermekedre, emellett foglalkozz sokat rokonaiddal, barátaiddal!" Ebben a gondolatsorban minden benne van, ami ahhoz szükséges, hogy földi életünk szép és tartalmas legyen.

Sarlós Boldogasszony ünnepén Mária és Erzsébet találkozására emlékezve hívják meg a várandós édesanyákat és a megfogant életeket családjuk társaságában. Isten személy szerint szereti az embert. „Nagy dolgot cselekedett velem a hatalmas” – mondja Szűz Mária, ahogy mindannyiunkkal nagy dolgot művel, amikor hivatást és küldetést ad, ami lehet szerzetesi, papi hivatás, vagy a házastársi és szülői lét beteljesülése. Ha valaki el tud csendesedni, végig tudja gondolni, mi mindent köszönhet az Úrnak, akkor megváltozik az istenkapcsolata – mondta Bíró László. A szentmise végén a püspök köszönetet mondott a ferences közösségnek, amiért otthont teremtenek a híveknek a Szűzanya körül és imádkoznak az ide látogatókért. A szertartást követően a koncelebráló papokkal közösen megáldotta az együtt járó párokat, a fiatal házasokat, a gyermekre várókat és a jegyeseket, hogy Istennek tetsző életet éljenek együtt, szeretetben. A búcsúünnepen a szent kötelék előtt állók mellett olyan hívek is jelen voltak, akik gyermekeikért, unokáikért adtak hálát a Szentkúti Szűzanyának, illetve akiknek korábbi imádságaik már meghallgatásra találtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában