Helyi közélet

2015.06.08. 17:21

Trianon-megemlékezés Balassagyarmaton

fenyvesi

A Palóc Múzeum előtt található országzászlónál tartották meg Balassagyarmaton a Nemzeti Összetartozás Napjára szervezett megemlékezést.

A színvonalas verses-zenés műsort követően Csach Gábor, a városa alpolgármestere szólt a nagy melegben a fák hűs árnyékában oltalmat kereső hallgatósághoz. Rövid történelmi visszatekintőjében idézett Franchet d’Espérey francia tábornok, a balkáni antant-seregek főparancsnoka és Károlyi Mihály miniszterelnök 1918. novemberi belgrádi párbeszédéből, és Sigmund Freud neves osztrák lélekgyógyásztól is. Balassagyarmat szerepére kitérve kiemelte, a város és polgársága jól tudta, mi a küldetése az első világháború befejezését követő vészterhes időkben, és amikor megérkeztek a cseh megszállók, a település vezetői és a munkásság képviselői kézfogással pecsételték meg összefogásukat, amelynek eredménye Civitas Fortissima dicsőséges napja lett. Hozzátette, a trianoni békeszerződés következtében Balassagyarmat jelentős veszteségeket szenvedett, vonzáskörzetének nagy része Csehszlovákiához került, határvárossá vált, de a gazdasági válsággal megterhelt években is fejlődni tudott: megduplázódott a lakások száma, felépült a Csendőrpalota, szép köztéri szobrok készültek, megnyitotta kapuit a strand, ezek ékes bizonyítékai az itt élők hazaszeretetének, magyarságtudatának. Utalt azokra a későbbi korszakokra, amikor Trianon nevének kiejtése is tiltott volt, és a revizionista kifejezés gyűlöltebb szónak számított, mint a pedofil. A rendezvény végén a megemlékezők mécseseket gyújtottak az országzászló tövénél. H.H.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában