Helyi közélet

2015.06.04. 08:13

Pergő-forgó városi gyermeknap

fenyvesi

Teljesen benépesült a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központja és környéke vasárnap. A városi gyereknap sokszínű eseménysorozata kora délelőttől késő délutánig tartott.

Balassagyarmat – Apró kislányok és kisfiúk térdelnek a főutca kövezetén. Kezükben zsírkréta és buzgón munkálkodnak. A vonalak nyomán kialakul a kék színűre festett ház, mellette gömbkoronájú fa, amit megvilágít a napsugár. Aszfaltrajzversennyel indul a programok sora, és az időjárás is megkegyelmez – bár vastag felhők takarják az eget, egy csepp eső sem mossa el a pompás alkotásokat. Benn az épületben előadás kezdődik. A Körúti Színház művészei Csipkerózsika ágas-bogas, szövevényes meséjébe kalauzolják a fiatalokat. Az aulában aztán óvodások tornáznak, kis kesztyűkben csimpaszkodnak lábujjhegyen, pontosan utánozva az óvó néni mozdulatait. A kézművesek az ebédlőben serénykednek. Önkéntes középiskolás diákok segítenek mindenkinek, miként kell gombot tűzni a cérnaszálra, hogyan kell kivágni a papírlapból a különböző formákat, gondos görcsöket fűzni a fonálra. A Palóc Múzeum munkatársai is itt vannak, az aula egyik sarkában. Ősi mesterségek fogásait mutatják be. Mintha egy falu fonójába csöppennénk, talán így érzi az a kislány is, akit a gerebenezés rejtelmeibe avatnak be éppen. Irány az udvarra. Itt van ám a nagy kavalkád! Színes lufikat lebbent a szél, alakul a hatalmas méretű szappanbuborék. A fajátékok is igen népszerűek: jó érzés ráállni a gólyalábra, pár centiméterrel magasabbról lehet szemlélni a világot. Hátrább egy „paci” engedelmesen tűri, hogy simogassák, aztán a jámbor jószág hátára huppan az apróság, és indul is körbe-körbe a kedélyes lovacskázás – persze csak sétatempóban. Oldalt íjat vesznek kezükbe a gyerekek, a szakavatott mesterek részletről-részletre megmutatják nekik, hogyan kell megfeszíteni az ideget, hogy aztán a céltáblában koppanjon a vessző. Felnézünk az emeletre. Szédítő magasságokba kapaszkodnak fel a falmászók, minden mozdulat négyzetcentiméterre kimért, egy érintés a tetőn, és a kötél segítségével ismét a földre toppan a láb. Délután egy kis érdekes részelem következik: mesébe szőtt tánc, vagy táncba szőtt mese? Mindkettő! A gyerekek élvezik, miként a zárószámot is: mini-limbóverseny veszi a kezdetét, rúd alatt suhannak át az apróságok. Búcsúzóul még pár szót váltunk a főszervezővel, Jakus Julival: az a fontos, hogy minél színesebb, minél változatosabb legyen a gyermeknapi kínálat, és ne csupán nézzenek és lássanak a résztvevők, hanem aktív, hasznos tevékenységekkel foglalják le magukat az itt töltött percekben-órákban. Jelentjük: ez tökéletesen sikerült! H.H.-S.T.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában