Helyi közélet

2015.06.24. 16:06

Egyedi lehetőség előtt áll a geopark

fenyvesi

A Novohrad-Nógrád Geopark a világ első kezdettől fogva országhatárokon átívelő geoparkja, amely fokozatosan építi ki és kapcsolja össze a látványosságokat északi határunk két oldalán. Az értékes terület 2010-ben vált az UNESCO égisze alatt működő Globális Geoparkok Hálózatának tagjává. A szervezet feladata a környék földtudományi, táji, ökológiai, archeológiai és kulturális értékeinek megőrzése, bemutatása, ezáltal a helyi gazdaság fejlesztése. A szisztematikus partnerség integrált fejlesztésére létrejövő projekt kétnapos zárókonferenciája tegnap kezdődött Salgóbányán az új látogatóközpontban. Salgótarján. A páratlan palóc vidék történelmi hagyományait, a tájat és a közösségeket is egyesíti a Novohrad-Nógrád Geopark. Jól tudják ezt azok a szakemberek és vendégek, akik a június 18-19-én zajló kongresszuson vettek részt a város északi részén, hogy értékeljék az elmúlt időszakot, valamint a jövőbe tekintsenek és tovább tervezzenek. A városban és térségében fontos, határon átnyúló együttműködés zajlik a projekt keretében, amely talán Európában is egyedülálló – mondta Fekete Zsolt alpolgármester köszöntőjében. Hozzátette: A program nagy lehetőségeket kínál a vidéknek a turizmus területén, ezzel együtt az idelátogató fiataloknak, valamint a külföldről és hazánkból érkező turistáknak egyaránt. Jó tanácskozást kívánt az esemény valamennyi résztvevőjének, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is gyümölcsöző lesz a megvalósítás során kialakult partnerség.

[caption id="" align="aligncenter" width="819"] Lóska János, a Novohrad-Nógrád Geopark ügyvezetőjeFotók: Gyurkó Péter[/caption]

„A 2010-es induláskor gyakorlatilag még irodával és számítógéppel sem rendelkeztünk, csupán kétmillió forintos törzstőkével, ami mára 195 milliós vagyont jelent” – emlékezett vissza Lóska János ügyvezető elnök, aki összefoglalta a projekt lényegi elemeit. A gyarapodás részeként sikerült olyan eszközökre szert tenni, amelyek a fenntarthatóság szempontjából fontosak a következő időszakban. Ez hasonlítható egy családi vállalkozáshoz. Nem mindegy, hogy a nulláról indul valaki, vagy a szülei által felépített elveken folytatja tovább a tevékenységét. A kiemelt projektből történő beruházásoknak a hasznát már lassan élvezhetjük, fokozatosan érvényesül a fenntartásra vonatkozó elvárás. A most záruló projekt arra szolgált, hogy tájékoztassuk az embereket, bevonjuk őket a workshopokba, beszélgessünk a feladatokról, kidolgozzuk a marketingstratégiát és elkészítsük a szakanyagokat. A működtetést majd az a közösség végzi, amely a geopark területén található – tudtuk meg Lóska Jánostól. „Hatalmas lehetőséghez jutott a térség ezzel a beruházással, megteremtődtek a turistafogadás alapfeltételei, amik a geoparkot nemzetközileg is ismertté tudják tenni – fejezte ki örömét Semsei Sándor a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke, aki hangot adott észrevételeinek: Nógrád nem tartozott a turisztikailag fejlett megyék közé, ugyanakkor területénél és adottságainál fogva éppen a geopark révén válhat egyedivé az országos kínálatban. Elég Hollókőre, Ipolytarnócra, a várakra és a tanösvényekre gondolni, vagy a látogatóközpontra, illetve a szlovák oldal sajátosságaira. A Novohrad-Nógrád része egy világméretű rendszernek, az UNESCO a világörökségek mellett negyedik pillérként fogja beemelni a működésébe.

[caption id="" align="aligncenter" width="819"] A konferencián a szlovák és a magyar felek is részt vettek[/caption]

„A környéken fellelhető lehetőségeket és szolgáltatásokat mindenképp hálózatba kell szervezni, és akkor biztosan rengeteg érdeklődőt lehet a területre vonzani, akik gyalogos, kerékpáros vagy akár vadvízi élményekhez is juthatnak” - mondta Semsei Sándor. Fontos aspektusnak tartja az évmilliókban rejlő geológiai emlékek megőrzését, valamint az oktató-nevelő folyamatot, ami közelebb viszi az embereket a természethez. „Nógrád megye megkapta a lehetőséget arra, hogy egységes kínálatot nyújtson és valami egyedi dolgot tudjon a piacra vinni” – zárta gondolatait az elnök. A zárókonferencia résztvevői az első nap szakmai előadásokon tanácskoztak és interaktív kiállítást tekintettek meg. A hátralévő időben bejárják az Eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központot, valamint a Somoskői vár – Kőpark – Kőbányák Tanösvény útvonalat. A rendezvény helyszínéül szolgáló Geocsodák Háza hivatalos megnyitóját június 23-án, kedden tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában