Helyi közélet

2015.06.08. 17:27

A munka ugyanaz, csak a körülmények változnak

fenyvesi

„Minden ember egyszeri és megismételhetetlen. Azonban van egy ember típus, amely folyamatosan ismétlődik tízszer, százszor, ezerszer, tízezerszer. Ez pedig a pedagógus.” – hangzott el egyebek mellett a felújított Apolló Centrumban rendezett Salgótarjáni Városi Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen. Salgótarján. Egykor pedagógus diplomát kaptam, de soha nem volt bátorságom, hogy igazán gyakoroljam azt a pályát, azt a hivatást, amelyet a jelenlévők közül sokan évtizedig végezték – kezdte köszöntő gondolatait Dóra Ottó polgármester.

Majd így folytatta: a teremben vannak olyan idősebb kollegák, akik 50, 60, 65 vagy éppen 70 éve vehették kézbe a diplomájukat. Ezen oktatók biztosan azt mesélik a fiatal pályatársaknak, hogy akkor, amikor ők kezdték a nevelői munkát akkor mennyire más volt minden, mint most. Miközben nagyjából minden ugyanaz volt, ami a pedagógiai részt illeti, hiszen rendezetlen, fegyelmezetlen, kis emberpalántákból kellett a nagybetűs életbe engedhető gyerekeket, tinédzsereket vagy adott esetben fiatal felnőtteket nevelni, mint ma is. A pedagógusok feladatait illetően sincs másként ez, hiszen csak a nevelési körülmények változtak folyton. A hetven évvel ezelőtt meg kellett küzdeni a technika hiányával, a szegénységgel, és adott esetben az írástudatlansággal. A ma tanárai pedig a rettenetesen felgyorsult és kitágult világgal, illetve azzal az ezernyi impulzussal állnak szemben, amelyek nemcsak a gyerekeket és családjaikat, hanem a pedagógusokat is egyaránt érintik. A város első embere beszéde zárásaként kihangsúlyozta: minden ember egyszeri és megismételhetetlen, azonban mégis úgy véli, van egy embertípus, amely folyamatosan ismétlődik tízszer, százszor, ezerszer, tízezerszer. Ez pedig a pedagógus. Ugyanis a tanárok azok, akik minden tanítványuk részére a nagybetűs élethez saját magukból adtak, adnak valamit. Érzelmet, tudást, rengeteg időt és figyelmet, alkalmanként sok-sok idegességet, veszekedést, de valamennyien az általuk nevelt nebulóiknak a saját énjükből adtak és adnak a mindennapi munkájukban. S ez talán a legtöbb, amit ember egy másik személynek nyújthat. A köszöntőt követően a polgármester és Kovács Zsolt a Népjóléti Bizottság elnöke ünnepélyesen átadták a kitüntetéseket. Rubin díszdiplomát vehetett át Zeke Lászlóné. Vas díszokiratban részesült Koszta Tiborné. Hatvan éve kapta meg oktatói végzettségét, ezért elismerésként gyémánt oklevelet kapott: Besze Józsefné, Fodor Lajosné, dr. Hargitainé Gál Zsuzsanna, Nándori Ferencné, Pokrivács László, Varga Istvánné és Varga Lászlóné. Arany díszdiplomát vehetett át: Bocsóné Kiss Mária, Elekes Sándorné, Horváth Jánosné, Kolláth Attiláné, Lenner Pálné, Litkei Zita, Miklós Bertalan, Ujhelyiné Csincsik Orsolya, Lugosi Ilona, Pintér László, Tóth Alajosné, Venczel Ottó, Zsélyi Gyula, Puskás Istvánné és Szilasi András. A 2014/2015-ös tanévben a Csiki Jolán és Csiki Mária Alapítvány díjazottja Tariné Guba Mária, a Salgótarjáni Általános Iskola Arany János Tagiskolájának tanítója lett. Illetve a Szlivka László Alapítvány kitüntetését idén Bolla László, a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának tanára vehette át. A pedagógusnap végül a rendezvény a díjátadót követő műsorral fejeződött be, amelyben közreműködtek: Varga Patrik (hegedű), Németh Anna (ének), valamint a Zenthe Ferenc Színház Stúdiójának tagjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában