Helyi közélet

2015.05.29. 14:54

„Vívjuk meg a csatát a bankokkal!”

fenyvesi

A hitelintézetek fiókjai előtti tiltakozással kezdődött a Jobbik szimpatizánsok devizahitel-elszámolással kapcsolatos demonstrációja néhány napja Salgótarjánban, majd a Fő téren gyűlt össze kisebb tömeg, hogy hangot adjon elégedetlenségének. A József Attila Művelődési és Konferencia-központ előtt felolvastak egy, az Európai Parlamentnek eljuttatott petíciót, majd sajtótájékoztató keretében Erdei Krisztián városi elnök és Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés jegyzője osztotta meg gondolatait. A felszólalók megköszönték a jelenlétet mindazoknak, akik a családjuktól elvett időt áldozták a demonstrációra, mert – mint elhangzott - nem természetes ma az, hogy egy közös célért ennyien kiállnak a bank, a végrehajtó fiókja előtt is.

Nemrég láthattuk a híradásokban, ahogy egy uzsorást a megérdemelt helyére, a cellába visznek, mert 100 százalékos kamatra adta a pénzt, amikor pedig a bankokról beszélünk, előfordul, hogy az elszámolás után ennél is többet kell visszafizetnie egyes ügyfeleknek – emlékeztetett Z. Kárpát Dániel. Hogy lehet az, hogy ezért nem hogy börtön, hanem rendes elszámoltatás sem jár? – tette fel a kérdést. „Elszámoltatjuk a bankokat” – olvashatták a választópolgárok 2014-ben az óriásplakátokon. Azzal kampányolt a kormány, hogy „az emberek pénztárcáját megvédik, mert látható volt, hogy a devizahitelezéssel közvetlenül vagy közvetve majd’ minden család érintett”. Ha valaki elhunyt, akkor a családtagjain próbálják behajtani a tartozás indokolatlan részét, de végrehajtók tiltják le a rokkantnyugdíjakat is. Van rá példa, hogy szegény kisnyugdíjas a gyógyszereit sem tudja megvásárolni emiatt – hangsúlyozta. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Varga Mihályék a sajtó előtt jelentették be, hogy megegyeztek a bankokkal, miszerint 2016-tól a felpörgő hitelezésért cserébe a kormány bankadót fog csökkenteni, és nem emelnek nagyobb gátakat a kilakoltatások elé sem, valamint a bank jóváhagyásával vetik be a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. segítségét. Ezek alapján jól látható, hogy részint újra a pénzintézetek határozhatják meg a feltételeket. Azt mondják, hogy 10-20 százalékkal csökkent a törlesztőrészlet az elszámolás után. Akkor hogy lehet az, hogy az adósok nagy része - több éves fizetés után is – nagyobb összeggel tartozik, mint amit eredetileg felvett? A közvélemény miért nem tud arról, hogy a Magyar Bankszövetség ellen is olyan beadványok vannak, amelyekre nem reagál senki, és felfüggesztik azokat a pereket, melyek során a magyarok az igazságuknak érvényt szerezhetnének – kérdezte költőien. A politikusok egyedül sohasem fognak megoldani ilyen problémákat, csak akkor, ha a civilek elegendő létszámban a maihoz hasonló kiállással hallatják a hangjukat és az igazság iránti igényüket. Az olyan segítség nem megoldás, ahol a kirendelt csődbiztos mondja meg, hogy az idős családtag gyógykezelésére lehet-e költeni, vagy a gyerek tandíjára jut-e pénz, vagy sem – mondta Z. Kárpát Dániel. Hozzátette: az öt éves periódus után ráadásul nem nullázódik le a tartozás csak egy kis részét írják jóvá.

Teljes körű elszámoltatással, a hitelek felvételi árfolyamon történő forintosításával kell beavatkozni, és még ezzel is bőkezűek vagyunk a bankokkal szemben. Nem elég tehát visszafizettetni az utolsó forintot is, létre kell hozni egy olyan kártérítési alapot, ahová befizetésre köteles az összes érintett hitelintézet, majd ebből az összegből rendezni kell a helyzetét azoknak, akiket kilakoltattak, vagy a családját szétszakították. Nem hagyhatunk segítség nélkül egyetlen magyar embert sem. Viszont ez számunkra is próbatétel, mert ha azt látják, hogy ki lehet fosztani következmények nélkül a magyarságot, akkor azt fogják gondolni, hogy itt bármit lehet. A Fidesz-KDNP-től is azt követeljük, hogy rúgják fel a bankokkal kötött paktumot és álljanak az állampolgárok oldalára, vegyék fel a harcot Brüsszellel is, ha kell. Ne mindig a dolgozó magyar kerüljön a sor végére! – hangsúlyozta az alelnök. Kitért az uniós ráfizetésekre is. Közölte: az Európai Unióban magyar pénzből Nagy-Britannia tehenész gazdáit 25 milliárd forinttal támogatják, mert a britek elérték, hogy az újonnan belépő tagországok feladata az ezzel őket ért hátrányt kiegyenlíteni. A kormánynak az asztalra kellene csapni, hogy ez az aránytalanság megszűnjön. Zárásként elmondta: el fogják érni, hogy elszámoltassák ezt a bankrendszert, „a jelenleg rendelkezésre álló vádlottak padjai szűkösek lesznek”. Ha visszaszerzik a pénzeket, akkor jut majd könnyebben gyermekétkeztetésre, és „talán eljön egy olyan világ, ahol a magyar kormánynak a brit tehenészek támogatása helyett végre a magyar emberek lesznek fontosak”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában