Helyi közélet

2015.05.19. 03:58

Megteremtette saját stílusát, művészetét

fenyvesi

Családtagok, rokonok, jó barátok, fotográfusok, Telek Balázs fotó- és képzőművész tisztelői töltötték meg az elmúlt hét végén Balassagyarmaton a Tornay Galériát.

Balassagyarmat. Ma, Magyarországon Telek Balázst tekintjük az archaikus  technikák egyik legismertebb ismerőjének, a camera obscura hazai specialistájának. 1974. május 9-én született Balassagyarmaton. (A Tornay Galériában rendezett kiállítás születésnapi ajándék is volt számára.) 1992-től Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán rajz- földrajz, majd vizuális- kommunikáció szakon végezte tanulmányait. A főiskolai évei alatt intenzíven foglalkozott festészettel, fotográfiával és zenével. Óriási parabolika címmel mutatta be diplomamunkáját, mely rendhagyó módon ötvözte a festészetet a zenével, a fény- és mozgásművészettel, annak érdekében, hogy a passzív nézők aktív résztvevőké válhassanak.  Munkáiban a hagyományos analógiát és digitális technikát mesterien ötvözi. Nem sík, hanem gyűrt, henger képfelületekre való leképzési kísérletezései mára már védjegyének számítanak. Szeretné a tárlatlátogatókat aktívan bevonni, elgondolkodtatásra késztetni. 2003 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Megkapta a Pécsi József fotóművész ösztöndíjat. Több díjat tudhat magáénak, többek között 1999-ben a Lánchíd 150 éves évfordulójára kiírt képző- és fotóművészeti pályázat fotókategória díját. Az esztergomi biennálén Camera  Obscura-díjban részesült.  Balogh Ferenc díj tulajdonosa. A TEKODEMA csoport alapítója. Budapesten képzőművészeti iskolában tanít, több szakmai kurzust vezet, az évente megrendezésre kerülő fotóművészet tábornak a szakmai vezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Telek Balázs (balra) mutatja fotográfus társának az alkotásaitFotó: Szenográdi Tamás[/caption]

Telek Balázsnak szülővárosában ez az első önálló fotókiállítása. Korábban, a Horváth Endre Galériában már láthatták festményeit. Festőművész édesapjával és testvérével, aki művésztanár,  több alkalommal is volt a városban közös kiállításuk. A szombati megnyitón Zolnyánszky Zsolt, a galéria vezetője köszöntötte a megjelenteket, elmondta, új galériájukban ez a második kiállítás. Siket Norbert művészetbarát saját költeményével köszöntötte az alkotót: „Ez a tárlat nekünk egy szellemi túra, hogy lássuk, milyen a camera obscura” hangzott el a vers végén. Haris László, Telek Balázs egykori mestere, megnyitójában kiemelte, büszke arra, hogy tanítványa a saját maga által választott művészeti útját járja. Feltárta a fotózás legmélyebben rejlő titkait, megteremtve ezzel egyéni stílusát. Nem elégszik meg azzal, hogy képei visszaadják azt amit lát, annak „mélyére néz”.   Szólt arról a művészi családi környezetről, amely Telek Balázst körülvette és veszi, amelynek minden bizonnyal meghatározó szerepe volt és van művészi munkásságára. A megnyitón jó hangulatot teremtett a Mini- Maffiáto zenekar. A kiállítás június 6-ig látogatható.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában