Helyi közélet

2015.05.12. 18:55

Jók Balassagyarmat esélyei a „börtönharcban”

fenyvesi

Nehéz dolga lesz a Belügyminisztérium illetékeseinek, ha majd a helyszíni felméréseket követően döntenek arról, hol is épüljenek fel Magyarország új börtönei. A vetélytársak közötti konkurenciaharc elég nagy, és ebben a versenyben Balassagyarmatnak is igen komolyak az esélyei – vélekednek a városvezetők.

Balassagyarmat. A Belügyminisztérium egy ezer fős és nyolc, egyenként ötszáz fős fegyházat építene fel az ország különböző területein. Ez utóbbiakra összesen negyven, pályázatot benyújtó önkormányzat kérelmét fogadta be a szaktárca az első körben. Az ajánlatokat nemrégiben kezdte el vizsgálni a bizottság. Nem csupán azt mérik fel, hogy mennyire valósak azok a felajánlások, amelyeket tettek a települések, hanem azt is, milyenek az adott viszonyok, terepi körülmények, közlekedési megközelítési lehetőségek és így tovább, amelyek feltétlenül szükségesek egy félezres börtön megépítéséhez. Balassagyarmatnak régi vágya, és a város általános rendezési tervében is szerepel, hogy a központban lévő, több mint százötven éves műemlék-épületben működő intézet minél előbb kikerüljön innen. Ezért is választotta ki az önkormányzat a Szügyi út és Fáy utca találkozásánál lévő területet. Ide nem csupán az új börtönépület kerülne, hanem további tizenegy hektáros nagyságrendben egy úgynevezett tartalék-területet is kijelöltek, ahová az Ipoly Cipőgyár telephelyét létesítenék a későbbiekben. A város vezetői szerint számtalan előny szól amellett, hogy Észak-Magyarországról az öt-hat pályázó helyszín közül Balassagyarmatra essék a végleges választás. Egyfelől ott vannak a másfél évszázados hagyományok, a képzett szakembergárda, a menedzsment, a kiszolgáló egységek olcsó működtetési költségei, és az az el nem hanyagolható szempont, hogy a városban élők teljes mértékben elfogadták eddig is a börtön jelenlétét – ezzel kapcsolatban több pályázó településen lakossági kifogások merültek fel. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a megyei törvényszék és az ügyészség is itt található, azaz a napi ügymenet kezelése gyorsabban történhet, mint máshol. Az Ipoly Cipőgyár pedig országosan egyedülálló munkahely a rabok foglalkoztatásában: hazánkban csak itt készülnek minőségi, munkavédelmi lábbelik, és a gyáregység esetleges kitelepülése, nagyarányú fejlesztést indíthat el, sok-sok új munkahely teremtésével. Információink szerint a Belügyminisztérium teljesen titkosan kezeli a bejárások eredményeit, a helyszínen szerzett tapasztalatokról semmi sem szivároghat ki, de az bizonyos, hogy Balassagyarmat a legjobb adottságokkal rendelkező jelentkezők közé tartozik. Döntés legkorábban nyár elején várható.

Hegedűs Henrik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában