Helyi közélet

2015.05.22. 14:39

Gyárfás visszautasította a Hosszú elleni doppingvádat

fenyvesi

Hosszú Katinkát az egykori NDK-s sportolókat idéző doppingolással vádolta meg az a cikk, amelyet az amerikai Swimming World magazin jelentetett meg; Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke hivatalos levélben tiltakozott. (MTI)

A magyar sportvezető válaszában botrányosnak nevezte a Swimming World Magazine internetes oldalán szerda éjszaka megjelent írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására. "Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt" - hangsúlyozta Gyárfás Tamás a közleményében, melyet a magazin portálja közzétett, s péntek délelőtt az első számú cikk volt az oldalon.

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] Gyárfás Tamás visszautasította a vádat[/caption]

A nemzetközi szövetség alelnökeként is dolgozó Gyárfás érthetetlennek tartja, hogy a tekintélyes lap miért tartotta fontosnak a rágalmak közzétételét. Szerinte mindez nem illeszkedik a Swimming World szakmai szellemiségéhez, mellyel nemzetközi elismerést vívott ki magának. "Mint a Magyar Úszó Szövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt - mégis, örökkön csodáljuk valamennyit." - zárta közleményét a sportvezető. A lap szerkesztősége reagálásában tagadta, hogy megrágalmazta volna a többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszút - akit tavaly a nemzetközi szövetség az év legjobb női úszójának választott -, ahogy a Swimming World fogalmazott, mindössze csak egy olyan szerző véleményének adott teret, aki jártas a NDK-ban alkalmazott módszerekben. A MÚSZ pénteki közleményében arra is kitért, hogy Gyárfás Tamás mély megdöbbenésének adott hangot, miután a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi "erők sugallatára fogalmazódott meg". A MÚSZ-elnök szerint egyesek "újfent igazolták, számukra semmi sem drága, hogy a magyar úszósportot befeketítsék - a támadást pedig a péntek délelőtt esedékes tisztújító közgyűlésre időzítették". A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) további öt évre Gyárfás Tamást választotta meg elnöknek a pénteki rendkívüli tisztújító közgyűlésen. A MÚSZ új főtitkára Szántó Éva lett, aki korábban ezt a posztot töltötte be az evezős szövetségben és a Nemzeti Sportszövetségben is. Az eddigi főtitkár, Szabó Tünde általános alelnökként folytatja tevékenységét. A közgyűlés Sós Csabát az MÚSZ új szakmai alelnökévé választotta meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában