Helyi közélet

2015.05.19. 19:13

Édes remekművek a nagy tortaünnepen

fenyvesi

Ki látott már Grimm-meséket, Spongya bobot, vízipókot, egész  meséskönyvet, konyhai kellékekkel teli asztalt, tengerfenékre süllyedt kincsesládát tortaként elkészítve? És édességként akár el is fogyasztható kávéskészletet,  jókora pulykakakast, aztán tudóst a könyve felett? Pár csokor frissnek, illatosnak tűnő, cukorvirág-nyalábot, esetleg kis (torta)gazdaságot, farmot, (torta)Bambit csodáltak már ? És égig érő fát? Vagy ágyában alvó Csipkerózsikát?  Mézeskalács házat tortában asztalra varázsolva?

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Fotók: Gyurkó Péter[/caption]

Palotás. Irigylésre méltó mindazok élménye, akik megcsodálhatták az ilyen, és ehhez hasonló, szinte elmondhatatlanul valósághű figurákat, jeleneteket, mesehősöket formázó,  cukrászati remekműveket a szombati, második Palotási Tortafesztiválon. A község művelődési háza adott otthont a több mint ezer érdeklődőt vonzó rendezvénynek, ahol természetesen fogyaszthattak is finomságokat. A fent érzékeltetett édes alkotások versenyművek voltak a rendezvény asztalán, olyan színvonalú munkák, amelyek láttán nem futott össze az ember szájában a nyál. Az egyedülálló kompozíciók ugyanis sokkal inkább lenyűgözték a kíváncsiak tömegét, mintsem fogyasztásra ingerelték volna. Világbajnok torta-alkotások érzékeltették, hogy a cukrászat több, mint az édesség ezerarcú bemutatása. Akik olyan remekeket készítenek, mint az ide sereglett versenyzők, azok azt is bizonyítják, hogy az emberi leleményességnek nincs határa. S ami nagyon lényeges, nem kell ahhoz cukrásznak lenni, hogy kisüssük, bámulatosra formáljuk és díszítsük a legegyszerűbb alapanyagot. Palotáson mindenki vidáman sürgött-forgott ezen az alkalmon: Szabó Mihály polgármester, aki megnyitotta a fesztivált,  Polonkai Katalin, a művelődési ház vezetője, a helybeliek és az ország legkülönfélébb tájairól érkezett versenyzők, meghívottak, a műsorral fellépők. Sokan szerettek volna találkozni a fesztivál lelkes kezdeményezőjével, az aranykezű Adorján Arankával, akinek cukrászati munkáit (valamint rajzait) is megtekinthették a jelenlévők. Aranka palotási, három gyermekes édesanya, nem cukrász végzettségű, a rátermettségéről, igényességéről mindent elmondanak a tortái, a képei, s az, hogy a személyisége, a keze művei sokaságot vonzottak a fesztiválra. Ötvenketten neveztek a megmérettetésre, a megye, illetve az ország különféle településeiről, volt aki Ausztriából jelentkezett, s olyan is, aki Rómából hozta el ide a tudását. Az eseményt cukrászati bemutatókkal és kísérő programokkal színesítették. A bemutatókon neves cukrászok vezették be a a résztvevőket a tortadíszítési eljárások világába. Kiss-Podmaniczky Krisztina - akinek világbajnok alkotásai is kiállításra kerültek -, Földi Lenke, Kadih Fatiha, Szilágyi Györgyi, Radó Krisztina zsűrizte a versenyre hozott, készített édes alkotásokat, külön a dísztortákat, süteményeket, cukorvirágokat, grillázsokat.  A szervezők élő díszítési megmérettetésről, hangulatos műsorról, a gyerekek szórakoztatásáról  is gondoskodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában