Helyi közélet

2015.05.05. 18:29

Az „égbe tekintő ember” tere

fenyvesi

„Égbe tekintő ember volt Mindszenty József” – ezt mondotta dr. Stella Leontin kanonok-főesperes, amikor a hercegprímás-bíborosról elnevezett teret adták át vasárnap, nem sokkal a déli harangszó után, Balassagyarmaton.

Dr. Stella Leontin tavaly fordult Balassagyarmat önkormányzatához azzal az indítványával, hogy a felújított városközpont keleti oldalán lévő kis kiszögellést, amely a katolikus nagytemplom közelében található, a Szabó Lőrinc utca torkolatában, Mindszenty Józsefről nevezzék el. A képviselő-testület helyt adott a kérésnek, így most, a bíboros-hercegprímás halálának negyvenedik évfordulója alkalmából megrendezték a téravató ünnepséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Ez a tér viseli mostantól Mindszenty József nevét[/caption]

A rendezvény felvezetéseként a Szent Felicián Kórus énekelt, majd Hugyecz Dorián elevenítette fel néhány mondatban a főpap életútját. Hangfelvételen a névadó egyházi személyiség is megszólalt: az Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával a Cleveland-i magyar rádióban elmondott beszéde hangzott fel. A Molnár Fanni által előadott „Ave Maria” után Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere a hercegprímás és Nógrád megye, illetve a város kapcsolatát emelte ki. A felsőpetényi rabság mellett megemlítette az esztergomi érseknek 1947-ben, Balassagyarmaton tett látogatását. Hozzátette, az a Kamarás József, aki a Civitas Fortissima, a Legbátrabb Város eszméjének legfontosabb életre hívója volt, egyben Mindszenty József egyik legnagyobb tisztelőjének számított, és ő haláláig szorgalmazta, hogy a hercegprímásnak Balassagyarmaton emléket állítsanak. Most pedig mindez megvalósult, ráadásul annak a helynek a közvetlen közelében, ahol Kamarás József élt. A polgármester utalt arra is, hogy a főtér-rekonstrukció során a tervező, Eleőd Ákos nagyon jó szemmel vette észre, hogy itt, a nagytemplom mellett, a Párkányi Raab Péter szobrászművész keze munkáját dicsérő Mindszenty-domborművel szemben egy kis terecske alakuljon ki, ami szintén ihlető ereje volt a névadásnak. Végül arra hívta fel a figyelmet: egy kisvárosban kiemelten fontos, hogy az egyes identitásbeli sajátosságoknak külön kis központjuk legyen, és a Mindszenty József tér a katolikus hívők számára ezt jelenítheti meg a jövőben.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Dr. Stella Leontin is megemlékezett a hercegprímásról – mögötte Medvácz Lajos[/caption]

Dr. Stella Leontin, mielőtt megáldotta az új teret, néhány gondolatot osztott meg a hallgatósággal. Először a hely szellemét idézte, mondván a bíboros hatvannyolc évvel ezelőtti balassagyarmati látogatása alkalmával éppen ezen a területen, a templom mellett bérmálta meg a sok-sok fiatalt, majd arról beszélt, mi volt a titka Mindszenty József rendkívül karizmatikus, átható személyiségének. „Égre tekintő ember volt” – hangsúlyozta, a csillagok felé nézett, de ő főpapként is egyszerű lelkipásztor maradt, akinek minden politikai rendszerben kizárólag a nép sorsa volt a fontos, az igazság keresése, amiért a meghurcoltatást, a mártírságot, a vértanú szerepét is vállalta. Alázatos és megbocsátó tudott lenni mindenki iránt, ám kérlelhetetlen, a hitéhez a végsőkig ragaszkodó is. A templom falában látható szobra is mutatja jellemét: áldást osztó, hívogató, terelgető, a híveket hazafelé a jó úton vezető, szárnyaló, nagy ember volt Mindszenty József.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] A teret jelző tábla[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában