Helyi közélet

2015.05.21. 18:23

Az azonos neműek házasságának támogatására buzdít

fenyvesi

Dublin. Az ír kormányfő arra buzdította a választópolgárokat, "írjanak történelmet" azzal, hogy a pénteki referendumon a világ első nemzeteként megszavazzák az azonos neműek házasságának legalizálását. (MTI/AP)

A hívő katolikus Enda Kenny csütörtökön azt mondta, hogy a melegházasság törvényesítését célzó alkotmánymódosítás jóváhagyása olyan "áttörést" jelentene az ír polgári jogok terén, amelyet a homoszexuális emberek generációkon át el sem tudtak volna képzelni. A hivatali idejének eddigi négy éve alatt az egyház politikai befolyásának csökkentésén fáradozó kormányfő szerint ha az igen szavazatok nyernek, akkor végre nyilvánosan is megszűnnek a "mássággal kapcsolatban még fennálló előítéletek és irracionális félelmek". Írország a világ első országa, ahol népszavazást tartanak a kérdésben. A referendumot felvezető kampány márciusi kezdete óta nyolc közvélemény-kutatás készült, és mindegyik azt jósolta, hogy az ír lakosság várhatóan az azonos neműek házasságának engedélyezésére fog szavazni. A legutóbbi, a hétvégén közölt felmérések szerint az igennel voksolók aránya akár a 60 százalékot is elérheti. Mindegyik politikai párt és a legtöbb törvényhozó is az "igen" oldalon áll, a katolikus egyház vezetői és a konzervatív csoportok azonban úgy vélik, az azonos neműek egybekelésének törvényesítése káros hatással lehet a hagyományos házasság intézményére. A sokáig Nyugat-Európa egyik legkonzervatívabbnak tartott országában a homoszexuálisok jogainak támogatása az utóbbi évtizedekben rohamosan nőtt, párhuzamosan azzal, hogy a katolikus egyház tekintélye összeomlott az egyházon belüli pedofilbotrányok hatására. Korábban a homoszexualitás tabunak számított Írországban, és csak 1993-ban törölték bűncselekményként való minősítését. Diarmuid Martin dublini érsek szerint a kormány nem tudja garantálni az igen szavazatok jogi vagy társadalmi következményeit. "A házasság nem csak két ember szerelméről szól. Az ennél sokkal lényegesebb és fontosabb részét képezi annak, miként épül fel a társadalmunk" - mondta Martin. "A 'nem' szavazatom nem a meleg és leszbikus emberek ellen irányul, hanem a házasság fogalmának megváltoztatása ellen" - hangsúlyozta a dublini érsek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában