Helyi közélet

2015.05.27. 17:56

A megtartó család

fenyvesi

A család az a közösség, ahol kialakul, megerősödik a gyermekben az értékrend; ahol a legtöbb szeretetet kapjuk és adjuk, megtanuljuk a másik tiszteletét; meg tudjuk osztani örömeinket, vigaszt találunk bánatunkra. A mindennapi életben a béke szigete. Az a közösség, amelynek minden értelemben véve a kitartástól, a másik megértéséig, segítéséig a legnagyobb a megtartó ereje.

Szécsény. Tény, hogy akár elismerjük, akár nem, napjainkban a rohanó világnak és sok más negatív hatásnak köszönhetően háttérbe szorult a család, mint közösség küldetése. Épp ezért, csak az elismerés és dicsérét hangján szólhatunk a közelmúltban a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban megnyílt Megtartó család című időszaki kiállításról. A kiállítás fontos üzenete, hogy felhívja a figyelmet a család értékére. Arra az értékre, ahol a gyermek szocializálódik, amely évszázadok során az emberiség legnagyobb kincse, amely Isten legszebb ajándéka. A kiállítás jóval több, mint műtárgyak tárlata. Fizikai mivoltukon túl belső jelentőséggel bírnak. Akarva akaratlanul is „szólnak” a látogatóhoz, elgondolkodtatják, rádöbbentik a család megtartó erejének a felelősségére. A kiállítás áttekintést ad a családok elmúlt két évezredéről. Az egyik fő vonulata a család és a vallás kapcsolata. Bemutatja a szent mintát, Boldogasszony menyegzőjét, a Szent Család szállást kereső adventi rítusát. A századok során a Szent Ccsalád ábrázolása általánossá vált. A képek – amelyből több a kiállításon is látható - a lakások helyiségeit díszítették. A családok vallásosságára utalnak a különböző feliratú, például „Az én jó Istenemet könyörögve kérem, hogy kedves családomat minden rossztól őrizze meg nékem” falvédők. A tárlat felidézi az adventi Szent Család járás hagyományait. A kiállítás másik vonala a nemesi, polgári, falusi családok élete, azok belső kohéziója, harmóniája. Természetesen, ezeket is többszörösen átszövi a kiállítás fő gondolata: a vallás, amely a családok legnagyobb megtartó ereje. Szerepel a tárlaton a nemesi családok címere, a palóc népviselet, az ünnepi és hétköznapi ruházat, a különböző korosztályok viselete, népszokások. Fotók, életképek idézik meg az egykori családok életének hangulatát. A harmadik szobában három család, négy nemzedékének a harmonikus életébe „pillanthatnak” be a látogatók. A tárlókban családok életével foglalkozó könyvek, folyóiratok láthatók. Mindazok, akik végig nézik a kiállítás anyagát, magukévá tehetik annak gondolatát: napjainkban is a legnagyobb érték a család, amelynek legerősebb a megtartó ereje. Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában