Helyi közélet

2015.05.27. 18:40

A Fekete Madonnát köszöntik

fenyvesi

Rimóc. Pünkösdhétfőn érkezett a településre a czestochowai Fekete Madonna hiteles másolata. A kegyképet a lengyel város pálos szerzetesei ajándékozták a magyaroknak 2011-ben. A helyiek már nem első alkalommal találkoztak Európa egyik legismertebb Szűz Mária ikonjának hiteles másával, hiszen az ünnepélyes átadáskor a budapesti Kossuth térről a rimóci Máriás-lányok vitték azt vállukon a Szent István Bazilikába.

A kegyképet - amely ezúttal Boldogról érkezett Rimócra - a község lakói és a környező településekről érkező vendégek vártak a templom előtt. A képet a Rimóci Rezesbanda kíséretével népviseletbe öltözött lányok és boldogi asszonyok vitték, és helyezték el egy hétre a helyi templomba. A májusi litánia és Mária-énekek után ünnepi szentmisét mutatott be Czombos József rimóci és Miklós Zalán nógrádmegyeri plébános.

Az istentisztelet után könyörgésekkel, imákkal és énekekkel folytatódott a Mária-köszöntő. Az egyházközség lelkipásztora zárásként minden jelenlévőt meginvitált a közelgő programokra, hiszen a hét folyamán minden este 18 óra 30-tól más csoport tartja a Mária-köszöntőket a kegytárgy tiszteletére: az egyházi képviselő-testület és a Szent József Katolikus Férfiszövetség után csütörtökön a Rózsafüzér Társulatok, pénteken az iskolások, bérmálkozók és fiatalok, szombaton pedig a Máriás lányok.

Vasárnap, a hősök napján a Harmonikás Zenekar vezetésével zajlik a köszöntő, majd ünnepi, májusi litániát tartanak a háborúkban dicső halált halt áldozatokért, végül az emlékműnél helyezik el a koszorúkat, virágokat.

A rimóciak június 1-jén, hétfőn este 18 óra 30-kor vesznek búcsút a czestochowai Szűzanyától, de addig is várnak mindenkit, aki szeretné tiszteletét tenni, imáját, kérését, könyörgését megfogalmazni a Fekete Madonna előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában