Helyi közélet

2015.05.27. 18:30

A fejedelem előtt tisztelegtek

fenyvesi

Szécsény. 1703. május 21-én, II. Rákóczi Ferenc még Lengyelországban volt, amikor Beregszász, Tarpa és Várna piacain kibontották a tőle kapott, „Az Istennel a hazáért és a szabadságért”, a másik oldalon: „Az igaz ügyet az Isten nem hagyja cserben” feliratú zászlót, amely a Rákóczi Szabadságharc fontos előzménye volt.

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola diákjai, május 21-én délután, a helyi Vezérlő Fejedelmi Asztaltársaság felkérésére -  erre a  napra és iskolájuk névadójára emlékeztek. Juscsákné Kovács Judit, az iskola igazgatóhelyettese azt mondta, hogy örömmel csatlakoztak a felkéréshez, az ünnepségen az osztályok képviselői,  a tantestület néhány tagja vett részt. Az ünnepség az iskola kertjében, a tanév folyamán a Rákóczi napok alkalmából felavatott Boros Tibor II. Rákóczi Ferenc mellszobránál kezdődött. Az ünnepségen ott volt II. Rákóczi Ferenc egykori zászlajának a másolata. A jelenlévőket, Rácz András a Vezérlő Fejedelmi Asztaltársaság ügyvezető elnöke köszöntötte. Szólt az 1703. május 21-ei eseményekről, majd arról beszélt, hogy Szécsényben a 2015-ös év, az 1705-ös szécsényi országgyűlés 310. évfordulójának méltó megemlékezésében telik el. Annak a reményének adott kifejezést, hogy az iskola rövidesen tagja lesz az Országos Rákóczi Szövetségnek. A megemlékezés a Városháza dísztermében, Tokaji Lajosnénak a fejedelemről készített festményénél; majd a Városháza előtt Tar István szobrászművész alkotásánál, amely a szécsényi országgyűlés 250. évfordulója alkalmából készült, folytatódott. A fiatalok ellátogattak az 1935-ben felállított Rákóczi emlékműhöz és a város központjában lévő II. Rákóczi Ferenc egész alakos szobrához, hogy kifejezzék hálájukat. Rácz András mind az öt helyen szólt az alkotások keletkezéséről, Rákóczi Ferencről, a szabadságharcról. A fiatalok mindenütt meggyújtották a hála, a kegyelet mécsesét, és együtt emlékeztek iskolájuk névadójára. Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában