Helyi közélet

2015.04.21. 05:28

Zománcképek az iskolában

fenyvesi

Magyarnándor. A balassagyarmati Nagy Márta festőművész zománcképeiből, április 17-én nyílt kiállítás a magyarnándori általános iskola galériájában.

A megjelenteket, Bögös Tamásné az iskola rajztanára, a galéria kiállításának a szervezője köszöntötte. Elmondta, hogy Nagy Márta a Palócföld szülöttje, a közeli Szécsénkéről való. Egerben a főiskolán, földrajz-rajz szakon végzett, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Hosszú éveken át Balassagyarmaton a gimnáziumban tanított. Alkotói munkáját több díjjal ismerték el, többek között a Horváth Endre-díjjal. Tanulmány úton járt Erdélyben, Dániában, Ausztriában, Olaszországban. Tagja a salgótarjáni SVT-W Zománcművészeti és a kecskeméti nemzetközi zománcművészeti alkotótábornak. A tűzzománc mellett fest olaj és akvarell képeket. Kedveli a portrék, a táj és városábrázolásokat. Olajfestészete reális alapokon nyugszik, azaz a látványt és a hangulatot igyekszik minél pontosabban visszaadni. Stilizálással, vagy is a formák leegyszerűsítésével, átfogalmazásával inkább vízfestményeinél, zománcképeinél találkozhatunk. Eddig, több mint száz önálló kiállítása volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Nagy Márta (középen) nem először mutatkozott be Magyarnándorban[/caption]

Karkusz Rita az iskola igazgatója megnyitójában elmondta, hogy Nagy Mártának ez a második kiállítása az iskolájukban. Amikor az ember rácsodálkozik a képeire, akkor érzi igazán, hogy az alkotó lelkében munkaközben milyen érzések uralkodtak, milyen hangosak a zajok, milyen erős a csend. Az igazgatónő megosztotta a hallgatósággal azokat az érzéseit, élményeit, amit a kiállítás képei számára is nyújtanak. A képek mosolyt, derűt árasztanak. A jól megkomponált alkotások a maguk méltóságával vannak jelen, derűt és pozitív energiát sugároznak. Az alkotásokat a jelenlévők figyelmébe ajánlotta. Kérte tanítványait, hogy a tárlatlátogatás közben érezzék át azokat a hangulatokat, érzéseket, örömöket, amelyet a művek kiváltanak bennük.

Az ünnepélyes megnyitón közreműködtek az iskola diákjai: Roza Evelin, Naszály Fruzsina, Benkó Bendegúz. Az ünnepélyes megnyitót követően, Nagy Márta beszélgetett a diákokkal, válaszolt a kérdéseikre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában