Helyi közélet

2015.04.03. 10:19

Újra üzemel a Déli pályaudvar - élénkülő forgalom az üzletekben is

admin

Budapest. (MTI) A korábbit megközelítő forgalom tapasztalható a Déli pályaudvaron, illetve az állomáson található üzletekben is azt követően, hogy több mint két hónap után péntek hajnalban újraindult a menetrend szerinti vonatközlekedés. Mindazonáltal a kereskedők tetemes veszteségekről számoltak be a kényszerszünet miatt.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] MTI Fotó: Máthé Zoltán[/caption]

 

Péntektől a vonatok a pályaudvar lezárása előtt érvényes menetrend szerint közlekednek, ismét jár minden martonvásári és százhalombattai elővárosi vonat is. Kelenföld helyett újra a Déli pályaudvarról indulnak és oda érkeznek a szerelvények, valamint az ideiglenesen a Keleti pályaudvarra átterelt vonatok is visszatérnek a Déli pályaudvarra. Az MTI tudósítója már az újranyitást követő órákban élénk, egy vasútállomáson megszokott forgalmat tapasztalt a pályaudvaron, a peronokon és a pénztárak előtt egyaránt és szinte valamennyi vágányon várakozott szerelvény. Miközben az elmúlt időszakban a peronok előtt található boltok, büfék szinte kivétel nélkül zárva tartottak, péntek délelőtt már az összes üzlet nyitva volt, vagy éppen a nyitáshoz készülődtek. Februárban csupán a nemzeti dohánybolt várta a vevőket a peronok előtt. A bolt eladója most azt mondta, hogy délelőtt annyi forgalmat produkált, mint az előző két teljes napban együttvéve, tehát számításai szerint az állomás zárva tartása alatt kevesebb mint egyharmadára csökkent a bevétel. Ugyancsak pénteken nyitott ki, két hónap után, az egyik zöldséges. Az eladó azt mondta: az állomás bezárása után csupán egy hétig tartottak ki, utána rájöttek, hogy "felesleges erőlködni". Most viszont kezdenek visszatérni a vevők. Több üzlettulajdonos is arról számolt be, hogy a bérleti díjat addig is fizették, amíg kényszerűségből zárva tartottak, ám ígéretet kaptak a kompenzációra. Egy ital- és édességboltos úgy fogalmazott, hogy konkrét ígéretet ugyan még nem kaptak, de "talán le lehet majd lakni a bérleti díjat". Egy büfés szerint bár mindenki különböző szerződéssel rendelkezik, szintén azt ígérték neki, hogy visszatérítést kap. Az állomásépület alatt működő boltokban általános volt a vélemény, hogy legalább egy hét kell ahhoz, hogy a korábbi szintre álljon vissza a forgalom. Egyedül az egyik kocsma tulajdonosa mondta azt, hogy már nemcsak a törzsvendégek járnak be, hanem "a vonatozók" is betérnek egy-egy italra. A nyitással egyidejűleg a Kelenföldi pályaudvarra tartó vonatpótló buszok is eltűntek az állomás Alkotás utca felőli oldalából, és a változást jelezte az is, hogy visszatértek a taxik a drosztra. Míg február elején az MTI tudósítója egyetlen kanárisárga autót látott, most legalább hat autó sorakozott utasokra várva. A sofőrök kivétel nélkül azt mondták, hogy az elmúlt egy hónapban nem volt értelme a Délinél utasra várni, ám most abban reménykednek, hogy fellendül a forgalom. A pályaudvart január 31-én azt követően zárták le, hogy  támfalkövek hullottak a sínekre a vasúti alagút kelenföldi oldalán és maga a támfal is megcsúszott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában