Helyi közélet

2015.04.29. 11:25

Táncgála hagyományteremtő szándékkal

fenyvesi

Szécsény. Paluch Norbertnek, a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének az elmúlt három év alatt több új előremutató kezdeményezése is volt. Ezek közül az egyik a táncvilágnapjához kapcsolódó rendezvényük.

Az elmúlt hét végén, a Szécsényi Népművészeti Egyesülettel egy színvonalas gálaműsort szerveztek, hagyományteremtő szándékkal. Ezen a délutánon ismét a tánc varázsa töltötte meg nemcsak a szécsényi művelődési ház színháztermét, az ott helyet foglaló, több száz néző szívét és lelkét is. Mindenképpen figyelemre méltó, a Palóc Néptáncegyüttes biztos jövőjének is az alapja, hogy négy tánccsoportjuk is színpadra lépett. Nyitányként a legkisebbek, az Apró Palócok, Kurucz Boglárka csoportja a pünkösdölés népszokásait elevenítették fel. A Palóc Néptáncegyüttes színvonalas előadása, a moldvai csángók világába „vitte el a közönséget”, az autentikus feldolgozás Paluch Norbert munkája volt. A Palóc Néptáncegyüttes jogosan büszke arra, hogy Balassagyarmaton is van csoportjuk. Kovács Krisztián és Takács Bernadett gyermektáncosaik sárközi táncot mutattak be nagy sikerrel. Az, hogy Szécsényben népszerű a néptánc, mi sem bizonyítja fényesebben, hogy a katolikus óvodában, Takács Bernadett táncpedagógus szakmai irányításával táncot tanulnak a gyermekek, nem is akár hogyan, arról a gála műsorán is meggyőzték a közönséget. A Palóc Néptáncegyüttes Sárpataki és Dél-alföldi táncaival szép élményt szereztek a közönségnek. A Palóc Csemetékszakmai vezetői Takács Bernadett –, tánca tetszett, épp úgy, mint a Kis Palócoké. A műsor során, a táncokat a Folt Népzenei Együttes és barátai kísérték. A Palóc Néptáncegyüttes azzal is hagyományt szeretne teremteni, hogy a táncvilágnapi műsorukra mindig meghívnak egy ismert csoportot. Most a füleki Rakonca Táncegyüttes volt a vendégük. A csoport egy táncjátékot mutatott be. A negyven perces előadásuk, térben és időben barangolás volt a fonográftól a laptopig, a hajnalhasadástól az est elcsendesedéséig. Szólót énekelt Benkó Fruzsina. A csoportot a Folt zenekar és barátai kísérték. A jól szerkesztett, pergő, ötletes előadást a közönség vastapssal jutalmazta. A délután során a publikum a gálaműsoron egy szép élménnyel lett gazdagabb. Az előadást követően a tánccsoportok a művelődési ház aulájában táncházat tartottak az érdeklődők részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában