Helyi közélet

2015.04.27. 18:03

Széles körű nemzetközi összefogással zajlik a mentés Nepálban

fenyvesi

Katmandu. (MTI/AFP/Reuters) Számos ország és nemzetközi szervezet ajánlott fel anyagi vagy más jellegű támogatást Nepálnak a hétvégi pusztító erejű földrengés után, amelyben a legfrissebb adatok szerint több mint 4000 ember életét vesztette, 7180 pedig megsérült - írta hétfői összeállításában az AFP francia hírügynökség. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, tíz, a katasztrófa idején Nepálban tartózkodó magyarral eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A miniszter kiemelte: a legutóbbi információk alapján tizennyolcan biztonságban elhagyták az országot, harminc ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak, tíz emberrel azonban eddig még nem tudtak kapcsolatot létesíteni. A kapcsolatfelvétel a rossz technikai, műszaki feltételek miatt nehéz - tette hozzá Szijjártó Péter. Áder János köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét nepáli kollégájának, Rám Baran Jadav államfőnek a hét végi földrengést követően. A levélben - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn juttatott el az MTI-hez - Áder János azt írta, hogy mély szomorúsággal értesült a tragikus földrengésről, és leszögezte, a magyar nép osztozik a nepáliakkal a katasztrófa áldozatai iránt érzett gyászukban.

ENSZ: Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) nagyszabású műveletre készül az Ázsia egyik legszegényebb országának számító Nepálban, a tervek szerint kedden indítják útnak az első segélyszállító repülőgépet. A szervezet szakértői vasárnap érkeztek meg a fővárosba, Katmanduba, hogy megkezdjék a károk felmérését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) negyvenezer embernek három hónapra elegendő gyógyszert küldött a dél-ázsiai országba. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) két teherszállító repülőgéppel 120 tonnányi, egyebek mellett gyógyszereket, sátrakat, illetve takarókat tartalmazó segélyszállítmányt tervez küldeni a katasztrófa sújtotta országba.

ÁZSIA ÉS A CSENDES-ÓCEÁNI TÉRSÉG:

India tizenhárom katonai teherszállító repülőgépet küldött a szomszédos államba, élelmiszerrel, takarókkal és egyéb felszerelésekkel telepakolva. Kína a hétvégén hatvankét kutyás mentőt vezényelt a katasztrófa helyszínére, hétfőn pedig egy ötvenöt fős katonai egység érkezett, amelyet a következő napon újabb negyvenöt szakember fog követni. A pekingi kormány emellett 3,4 millió dollárt ígért Nepálnak a súlyos helyzet enyhítésére. Indonézia egészségügyi szakértőket, gyógyszereket, élelmiszert, valamint takarókat és sátrakat fog küldeni a jakartai kormány bejelentése szerint. Srí Lanka arra tett ígéretet, hogy segítségképpen orvosokat és katonákat küld Nepálba. A tervek szerint a napokban mintegy 60 tonnányi, gyógyszereket, ivóvizet, takarókat, sátrakat, valamint kommunikációs berendezéseket tartalmazó segélyszállítmányt juttatnak az országba. Malajzia harminc mentőt és húsz orvost küldött Nepálba. Dél-Korea is részt vesz a földrengés utáni segítségnyújtásban, hétfő este tizenöt dél-koreai szakértő érkezik Katmanduba, s az első csoportot pénteken negyven újabb mentő fogja követni. Tajvan 300 ezer dollárt ajánlott fel Katmandunak. Új-Zéland harminchét mentőt, orvost és logisztikai szakembert küldött Nepálba, és emellett 700 ezer eurót ígért az országnak. Ausztrália 3,5 millió eurót különített el a károk enyhítésére. Izrael egy katonai különítményt vezényelt Nepálba, amelynek tagjai részt vesznek a kárbecslésben, valamint egy segélyszállító repülőgépet is útnak indított vasárnap.

ÉSZAK-AMERIKA:

Az Egyesült Államok eddig 10 millió dollár segélyt jelentett be Katmandu számára. Egy amerikai C-17-es teherszállító repülőgép hétfő este érkezik meg a nepáli fővárosba, fedélzetén közel hetven katasztrófavédelmi szakemberrel, hat speciálisan kiképzett mentőkutyával, valamint 45 tonna felszereléssel. Kanada 3,7 millió eurót különített el a helyzet kezelésében részt vállaló humanitárius szervezetek számára.

EURÓPA

Az Európai Unió 3 millió eurót ajánlott fel. Franciaország tíz mentési szakembert küldött eddig Katmanduba. A párizsi kormány kedden indít útnak egy óriásgépet, fedélzetén vízügyi szakemberekkel, valamint humanitárius szervezetek több tucatnyi tagjával. Franciaország emellett 40 tonnányi segélyszállítmányt küld Nepálba. Nagy-Britannia 5 millió fontot ajánlott fel Nepálnak. Oroszország mintegy száz katasztrófavédelmi szakembert küld két repülőgéppel Nepálba, Moszkva helikopterekkel és drónokkal is részt vesz a mentésben.

NEMZETKÖZI SEGÉLYSZERVEZETEK:

Több francia nem kormányzati szervezet évek óta jelen van Nepálban, ilyen például a Mozgalom az éhség ellen (Action Contre la Faim) és a Világ Orvosai (MDM) nevű humanitárius szervezet, ezek tagjai már most is tevékenyen részt vesznek a mentésben. Az MDM ezen felül a napokban újabb tizenkét embert küld a helyszínre, 15-20 tonna felszereléssel és két mobilkórházzal. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet tucatnyi orvost és más szakembert küldött már Nepálba, hétfőn pedig két repülőgépet indít útnak a belgiumi Ostende-ből 15-15 tonna rakománnyal. A tervek szerint ezeket később egy harmadik gép is követni fogja. Az MSF egy mobilkórházat is felállít Katmandu közelében. A Secours Populaire nevű francia segélyszervezet 50 ezer eurót ajánlott fel a bajba jutottaknak. A Máltai lovagrend 100 ezer eurónyi segélyt, valamint fél tonnányi gyógyszert és egészségügyi felszerelést jelentett be Katmandunak. A Save the Children nevű nemzetközi humanitárius szervezet élelmiszert és gyógyszereket oszt a Katmandu-völgyben, ahol becslések szerint nagyjából kétmillió gyermeket érintett a katasztrófa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában