Helyi közélet

2015.04.12. 06:10

Szakmájuk szeretete motiválja a védőnőket

fenyvesi

Idén 100 éves jubileumát ünnepli a világon egyedülálló ellátási formában működő, Magyar Örökség Díjjal kitüntetett, kiemelt nemzeti értékké minősített Védőnői Szolgálat. Világszerte elismerik a hazai védőnők munkáját és működését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a rendszer fontos értéke, hogy az egészségügyi ellátáson túl a szociális, oktatás-nevelési és közigazgatási ügyekben is segíti a családokat egy összehangolt kapcsolati hálón belül. A védőnők tevékenységéről, a rendszer felépítéséről és a Nógrád megyei sajátosságokról Ferenczné Antal Gabriella megyei vezető védőnő adott részletes tájékoztatást.

Az első világháború kitörésével a születésszám csökkenése, a csecsemőhalandóság növekedése, az egyre rosszabbodó egészségügyi viszonyok az Országos Stefánia Szövetség - a hivatásos védőnői szervezet - megalakítására ösztönözték a korszak haladó gondolkodású orvosait, politikusait. Az 1915. június 13-án létrehozott szervezet célja az anya-, a csecsemő- és a gyermekvédelem volt. A védőnői munka súlypontját a megelőzésre helyezték – idézte fel a kezdeteket a vezető védőnő.

[caption id="" align="alignleft" width="1024"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

 

Milyen területeket érint a védőnők tevékenysége?

A Védőnői Szolgálat feladata sokat változott az elmúlt 100 évben, de küldetése ugyanaz: a gondozott családok - különösen a nők, az anyák, a csecsemők, a gyermekek, a fiatalok - egészségének védelme, megőrzése és fejlesztése. A szolgálat kulcsszerepet tölt be az egészségügyi rendszerben, elsősorban a megelőző tevékenységben. A védőnők munkavégzésük során kapcsolatot tartanak az egészségügyi-, a szociális- és az oktatási szféra szakembereivel, valamint a civil szervezetekkel is, összekötő hidat képeznek az egészségügy és a szociális ellátás között.

A területi védőnők a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódóan az észlelő- és jelző rendszer tagjaiként látnak el feladatokat. Tevékenységüket a tanácsadókban, a családok otthonában, óvodákban, iskolákban, kórházakban, Családvédelmi Szolgálatban és a közösségi programokra alkalmas helyszíneken (művelődési házak, faluházak, közösségi házak, gyerekházak) látják el. Mindennapos feladataikat a tanácsadás módszerével végzik, amely a családközpontú gondozás alapelemeire, a segítségnyújtásra és az elfogadásra támaszkodik.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

 

Kik a foglalkoztatók?

A védőnői ellátásról az egészségügyi alapellátás keretében a települési önkormányzat gondoskodik. A védőnőt alkalmazhatja az önkormányzat, mint munkáltató, vagy feladat ellátási szerződés megkötésével vállalkozói jogviszonyban is elláthatja kötelezettségét.

Hogy néz ki a rendszer szervezeti felépítése?

A munka négy fronton zajlik, amik között különbséget kell tenni. Az egészségügyi alapellátásban dolgoznak területi és iskola védőnők.

A területi védőnők a gyermekvárásnál, az újszülött fogadásánál, a családi élet kialakításánál, az óvoda, iskola elkezdésénél vannak jelen a családok életében. Legfontosabb feladataik közé tartozik a várandós anyák gondozása, a gyermekágyas időszakban a szoptatásnál való segítségnyújtás, a 0-6 éves korú gyermekek gondozása, az óvodai védőnői feladatok elvégzése, valamint az oktatási intézménybe nem járó tanköteles korú gyermekek gondozása. Jelentős részt vállalnak a megelőző járványügyi tevékenységben, különösen a védőoltások szervezésében és a tájékoztatás biztosításában. A falvakban az iskolai védőnői feladatokat is a területi védőnők végzik.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

 

A 2009-es évben az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére és támogatásával a községeket ellátó védőnők számára új kompetencia megszerzésére nyílt lehetőség. Sikeres elméleti és gyakorlati képzést követően népegészségügyi célú méhnyakszűrést végezhetnek. A jelenleg kenetvételt végző 16 védőnőhöz ebben az évben 13 kolléganő csatlakozik, így a program keretében az év második felében már 29-en végeznek méhnyakszűrést körzetükben, a meghívólevéllel rendelkező női lakosok körében.

Az iskola védőnői tevékenységet ellátók az alap és középfokú nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő diákok megelőző egészségügyi ellátásában működnek közre. A tanulók egészségtudatosabb magatartását a csoportmunka és az egyéni tanácsadás különböző módszereivel befolyásolják, illetve a tanulók védőnői szűrővizsgálatai alapján lehetőség nyílik az elváltozások korai felismerésére, korrekciójára.

Az egészségügyi szakellátásban találkozhatunk még kórházi védőnőkkel is, akiknek meghatározó szerepük van az egészséges életkezdésben, de a várandós és gyermekágyas anyák kórházi ellátásában, a szoptatás segítésében, az anyák és újszülöttjeik hazabocsátásának előkészítésében is részt vesznek.

A Családvédelmi Szolgálat (CSVSZ) védőnői a kormányhivatal járási népegészségügyi intézeteinél szolgálják a lakosságot. Feladatuk az oktatási intézményen kívül a családtervezési ismeretek terjesztése, a válsághelyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása, illetve a terhesség-megszakítás előtti és utáni tanácsadás biztosítása.

A vezető védőnők pedig a védőnői szakterületet érintő feladatok szakfelügyeletét látják el.

Hányan dolgoznak ezeken a területeken a megyében?

Megyénkben 117 védőnői állás van. Az alapellátásban a szervezett 109-ből 93 területi és 16 főfoglalkozású iskola védőnői. A 93 szervezett területi védőnői státuszból 21 betöltetlen. A védőnői feladatok ellátása 29 körzetben (betöltetlen állások és a kinevezett védőnők távolléte, GYES, betegség miatt) tartósan (három hónapnál hosszabb ideje) helyettesítéssel biztosított. További 5 körzetben heti 20 órában nyugdíjas védőnők látnak el feladatokat. A szervezett főfoglalkozású iskola védőnői állások száma 16. Közülük jogértelmezési viták miatt egy állás betöltetlen. Kórházi védőnői feladatokat a szülészeti ellátást biztosító két intézményében - Salgótarjánban és Balassagyarmaton - két védőnő lát el. CSVSZ tevékenységet megyénk három városában - Balassagyarmat, Pásztó, Salgótarján - 3 védőnő végez.

Vannak-e a megyére jellemző sajátosságok, problémák?

Nógrád megye területén az országos átlagnál magasabb a betöltetlen állások és a helyettesítéssel ellátott védőnői körzetek aránya. A helyettesítések szervezését a védőnők életkora nehezíti.

Az országos átlagnál szintén magasabb az egy védőnőre jutó gondozottak és települések száma. Vannak, akik öt vagy több településen látnak el feladatokat. Ők sok időt töltenek utazással, kevesebb energiájuk marad az érdemi munkára, a gondozottak ellátására. Ezekben az esetekben csökken a szolgáltatáshoz valóhozzáférés lehetősége, ezáltal sérül az esélyegyenlőség. A védőnőknek meg kell küzdeniük a helyettesítések miatti folyamatos leterheltséggel, az egyre több ellátandó feladattal és a növekvő szakmai elvárásokkal.

A kapcsolattartáshoz, az együttműködéshez, az eredményes és gyorsan reagáló rendszer működéséhez korszerű számítógépes programra, mobiltelefonra, laptopra, fénymásolóra, internet hozzáférésre van szükség. Ezeket a feltételeket az önkormányzatok egy része nem tudja teljes körűen biztosítani. A védőnői szolgálatok működési feltételei évről évre javulnak, de mind az építészeti, mind a tárgyi elvárások tekintetében további fejlesztésekre, beruházásokra van szükség. A többség elmondhatja, hogy nincs méltó anyagi megbecsülése.

A Szolgálatban dolgozókat a szakma szeretete, a lakosság egészségi állapotának javítása és a pozitív visszajelzések motiválják.

Milyen a szülők hozzáállása, elégedettsége?

A védőnők minden tőlük telhetőt megtesznek az általuk gondozott családok ellátása érdekében. Valamennyi szakterületen folyamatosan törekszenek a lakosság szükségleteinek figyelembe vételére, az igényekhez való alkalmazkodásra, az általuk nyújtott szolgáltatásokkal való elégedettségre. A védőnői tanácsadások egyre látogatottabbak a családok körében. A lakossági visszajelzések alapján sikeresek az egészségfejlesztési programok, népszerűek a baba-mama klubok. Az életkorhoz kötött védőoltások és a kampányoltások átoltottsága 98 százalék feletti, a gyermekek szűrővizsgálatainak teljesülése minden korcsoportban 98-100 százalék.

Az idei centenárium alkalmából készülnek-e valamilyen különlegességgel, programokkal megyei szinten?

Az ünnepségsorozat már elkezdődött az országban. Eddig három helyszínen tartottak megemlékezést. A védőnői hivatás fennállásának 100. évfordulóját Salgótarjánban, júniusban tervezzük megünnepelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában