Helyi közélet

2015.04.29. 03:37

"Nincs mentség a baltimore-i erőszakra"

fenyvesi

Washington. Nincs mentség a baltimore-i erőszakra, a felelősöket és a fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni - jelentette ki kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök. (MTI)

Obama ugyanakkor rámutatott, hogy a fergusoni konfliktus óta az Egyesült Államok túl sok esetben volt tanúja annak, hogy rendőrök elsősorban feketék ellen olyan módon léptek fel, ami "aggasztó kérdéseket vet fel". Az elnök arra hívta fel az ország rendőrparancsnokságait, hogy tartsanak önvizsgálatot azzal kapcsolatban, vajon milyen elbánásban részesítik az afroamerikai gyanúsítottakat. Szavai szerint ugyanakkor a dolgot nem lehet csupán a rendőrségre bízni, és az egész országnak is önvizsgálatot kellene tartania, mert a baltimore-i konfliktus okai nem újak és "ez már évtizedek óta így megy". Az elnök szerint ha az Egyesült Államok komolyan gondolja a probléma megoldását, akkor segítenie kell a rendőrségnek, de ugyanakkor javítania kell az oktatáson és meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást is. Egyúttal kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi, republikánus többségű kongresszus kész lenne áldozni a városokra.

A hétfői zavargások néhány órával a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe belehalt 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődtek, a búcsúztatás helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több mint ezer rendőrt vetettek be a tüntetők ellen, ami kevésnek bizonyult a túlerővel szemben. Keddi bejelentés szerint Baltimore-ban, ahol rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, valamint a közeli régiókban jelenleg 10 ezer nemzeti gárdista és rendőr áll készenlétben a rendzavarás elfojtására. A városban az 1968-as, Martin Luther King meggyilkolása miatt kirobbant zavargások óta nem vetették be a Nemzeti Gárda erőit. Baltimore-ban a nap folyamán is voltak - ezúttal békés - tiltakozó megmozdulások. A rendőrsorfalak előtt olyan tüntetők sorakoztak fel, akik igyekeztek feltartóztatni a potenciális rendbontókat. A baltimore-i iskolákban kedden tanítási szünet volt. A Baltimore Orioles és a Chicago White Sox baseballmérkőzését szerdán zárt kapuk mögött játsszák a marylandi nagyvárosban. A Tampa Bay Rays elleni, ugyancsak hazai mérkőzés helyszínét a floridai St. Petersburgbe teszik át. Larry Hogan, Maryland állam republikánus kormányzója Baltimore-ban ígéretet tett arra, hogy szükséges mértékű erőt sorakoztatnak fel az újabb fosztogatások megelőzése érdekében. "Nem hagyjuk a várost védtelenül" - mondta. Hogan egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a város demokrata polgármestere, Stephanie Rawlings-Blake nem fordult hozzá előbb segítségért. A hétfő délután kezdődött zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt - köztük 34 fiatalkorút - vettek őrizetbe. A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 19 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel. Egy égő épületből kimentett sérült állapota válságos. Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Mint mondta, a baltimore-i erőszak elterelte a figyelmet a korábbi napok békés és konstruktív tiltakozásairól.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában