Helyi közélet

2015.04.27. 18:09

Nemcsak a szúrópálinkát pontozták

fenyvesi

Huszonnégy csapat és mintegy 250 versenyző mérte össze tudását szombaton a Héhalomban megrendezett első Böllér Bajnokok Ligájában, amit a helyszínen olimpikonok, élsportolók és színészek népszerűsítettek, és amelynek bevételét a kárpátaljai Sárosoroszi nagycsaládok támogatására ajánlották fel. Héhalom. A verseny gondolatát és alapötletét már hosszú évek óta dédelgette Samu László helyi lakos, azonban csak ebben az évben sikerült közösen megvalósítani ezt az országos rendezvényt. A megmérettetésre helyből és a környékbeli településekről – Egyházasdengeleg, Kálló, Pásztó, Nagybátony, Csécse, Ecseg, Szurdokpüspöki, Nógrádsáp – neveztek be, de Kővágószőlősről, Vecsésről, Pécsről, Ceglédről és a határon túlról, Sárosorosziból is érkeztek böllércsapatok, amelyben legalább tízen dolgoztak – fejtette ki Bakos József polgármester.

A település első embere hozzátette: első alkalommal rendezték meg a Böllér Bajnok Ligáját, s az elnevezést pedig azért választották, mert meghívták az eddigi böllérversenyek első helyezettjeit. A versengés végeredménye három kategória pontszámaiból állt össze. A zsűrik tagjai pontozták a szúrópálinkát és pogácsát, a szúrás szakszerűségét, a perzselést, a bontást, a sonka, a szalonna, a karaj vagy a dagadó és a szűzpecsenye formázását, valamint a disznótorhoz kapcsolódó ételeket (hurka, kolbász, tepertő, abált szalonna, toros leves és káposzta, különböző ételkülönlegességek) is. A kiírás szerint a pontszámoknál előnyt jelentett a disznóölés hagyományához való hűség és a precíz munka, de értékelték a csapatmunkát, annak hangulatát, illetve a versenyző udvarok tisztaságát és látogatottságát is.

Egy-egy csapat mellett élsportolók, olimpikonok és színészek ténykednek, akik tapasztalataikat megosztották a látogatókkal is, így népszerűsítve a rendezvényt. A böllérverseny arcai voltak például Fábián László öttusázó és barátai, Vágó Attila volt női labdarúgó szövetségi kapitány és az Éjjel-Nappal Budapest sztárjai. A rendezvény kísérőprogramjaként hagyományőrző és magyar kézművesek által készített termékekből kirakodóvásárt tartottak. A színpadon ezen kívül felléptek még a helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok, néptáncosok és rézfúvósok. Koncertet adott Hevesi Tamás is. Majd végül a böllérversenyt kismalacos tombolahúzás után a disznótoros bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában