Helyi közélet

2015.04.22. 06:44

Negyvenöt éve Földünkért

fenyvesi

Idén ünnepli 25. évfordulóját a magyarországi Föld napja mozgalom, és ez a 45. évfordulója a világmozgalomnak. Ugyan már látható javulás a kezdeményezések tekintetében, de ennél is tudunk többet tenni, mert a bolygónk még mindig bajban van. Gondoljunk csak arra, hogy 2014 volt az eddigi legmelegebb év a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és azon túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át a környezetre érzékenyebb életvitelre.

Az ökológiai válság jeleit látva majd húsz évvel később Denis Hayes és barátai Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Több mint 140 ország 200 millió aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

A felhívásra Magyarország az elsők között csatlakozott, környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Hazánkban évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább április 22-én tenniük kell valamit: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy sajátot alapítanak.

2015 a talaj és a fény nemzetközi éve. Egyik nélkül sincs élet, talaj és fény nélkül nincs élelem. Az idén az alapítvány húsmentes napot hirdetett: együnk több növényt, kevesebb haszonállatot, hogy kevesebb szén-dioxid kerüljön a légkörbe! Felhívásuk szerint: zöldítsük környezetünket, ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, szigeteljünk, használjuk autó helyett a tómegközlekedést, kerékpárt, ne vásároljunk csomagoltat, váltsunk környezetbarát szerekre! Félkész, készétel helyett együnk friss hazait, de kevesebb állatit, mindez ajándék a környezetnek és az egészségnek!

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon, cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában