Helyi közélet

2015.04.21. 05:24

Négykezes tehetségek

fenyvesi

Négykezesek egy zongorán – kétkezesek két zongorán, és persze nagyszerű előadások a kiemelkedő tehetségek jóvoltából. Balassagyarmaton immáron tizedik alkalommal rendezték meg az Országos Négykezes és Kétzongorás Versenyt, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában.

[caption id="" align="aligncenter" width="745"] A gálaműsorban felszabadultan zongoráztak a tehetségek[/caption]

Az Eckhardt Gábor zongoraművész, egyetemi tanár vezette bíráló bizottság két napon át hallgatta a hazánk különböző tájairól érkezett fiatalokat, akik a világ zeneirodalmának minden jelentősebb tematikus művét megszóltatták kedvenc hangszerükön. A zsűri éles füllel figyelte, miképpen dolgoznak együtt a „négykezesek”, milyen összhang van a billentyűzet két oldalán serényen működő tíz-tíz ujj tevékenysége nyomán, és milyen művészi hatásfokkal, milyen tökéletes előadásmódban hangzanak fel a kétzongorás művek. Különösen nehéz feladatok kaptak azok a diákok, akik (a hetedik korcsoportban) tanáraikkal együtt alkottak duettet. Eckhardt Gábor nem is leplezte meglepődését, nyíltan kimondta: az utóbbi évek legszínvonalasabb előadás-repertoárjával rukkoltak elő az ifjú művészjelöltek. Ezt egyébként jelzi az is, hogy a nyolc korcsoportban összesen húsz első díjat osztottak ki a vasárnapi zárórendezvényen, amelynek során a gálán telt ház hallgatta a nívós műsort. A házigazdák is kiváltképp örülhettek, hiszen a négykezes kategóriában az ötödik korcsoportos balassagyarmati páros, Pap Luca és Mega Inez Judit (Lévárdi Beáta felkészítő tanár tanítványai) második díjat nyertek el. Az első díjasok: Czinger Anna Csillag és Kovács Ármin Krisztián (Győr), Ékes András és Nagy-Horváth Zsuzsanna (Budapest), Morvai Zsuzsa és Perczel Jakab (Budapest), Pluhár Zsófia és Somlói Kinga (Budakalász), Lakatos András és Kóta Zsigmond (Szombathely), Nagy Szilárd és Sántha Hanna Flóra (Győr), Tóth Viola Csenge és Deák Éva (Budapest), Buka Boglárka és Gaál Emese Réka (Debrecen), Balikó Virág és Németh Sára (Szentendre), Gutay Bella Júlia és Baross Ádám (Győr), Koudela Olivér és Kocsis Bálint (Budapest), Nagy Dorottya és Lőrincz Virág (Budapest), Karakas Benedek és Kocsis Bálint (Budapest), Iványi László Máté és Szilveszter Zsolt (Budapest), Kocsis Krisztina és Kocsis Gabriella (Budapest), Tarnai Zsófia és Németh András diák-tanár (Monor), Forgó Boglárka és Iván Katalin diák-tanár (Pécs), Nagy Szilárd és Márton Orsolya diák-tanár (Győr), Rozenberszki Zsófia és H. Kürtösi Mónika diák-tanár (Budakalász), Dávid Patrícia Rozália és Horváth Nikolett diák-tanár (Budapest). A versenybizottság a döntőben mutatott egyéni teljesítményekért különdíjban részesítette Kocsis Bálintot, Somlói Kingát és Nagy Szilárdot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában