Helyi közélet

2015.04.15. 16:21

Megvédték címüket az alma materek

fenyvesi

„A tudás életet menthet!” jelmondat jegyében immár XXII. alkalommal rendezték meg Nógrád megyében a Területi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt, amelyen idén hét iskola diákjai vettek részt. A megmérettetésen egyebek mellett a tanulók számot adtak elméleti és gyakorlati tudásukról, a különböző állomásokon elvégzett feladatokon – tesztlap töltés, mocsárjárás, életmentés, veszélyes anyag beazonosítás, puttonyfecskendő használat – keresztül. Salgótarján. – A Nógrád Megyei Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Egyesület és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság előző év után már második alkalommal rendezi meg az igazgatóság épületében és udvarán ezt a nagy hagyományokkal rendelkező felmenő rendszerű vetélkedőt, amelyen idén összesen hét általános és középiskola négy diákból álló csapata mérte össze tudását a katasztrófavédelem minden egyes szakterületét érintő feladatok elvégzésével – fejtette ki egyebek mellett Angyal Eszter megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Hozzátette: a verseny célja, hogy a résztvevő tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adjanak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikből, az ön- illetve más személy mentésében való elméleti és gyakorlati jártasságukról, leleményességükről, fizikai állóképességükről. Továbbá a küzdelem alapot teremt az önmentési készég kialakításához, és a biztonság komplex értelmezéséhez is. A fiataloknak összesen nyolc elméleti és gyakorlati állomáson kellett bizonyítani tudásukat. A feladatok között egyebek mellett szerepelt egy-egy katasztrófavédelmi- és közlekedés ismereti tesztlap kitöltése, szomszéd településre történő segítség eljuttatása nehezített körülmények között (mocsárjárás), védőruha szabályos felvétele, sérültszállítás időre, elsősegélynyújtás, veszélyes anyagok azonosítása, akadálypálya leküzdése, vízkár-elhárítás, lakosságvédelem és célba lövés puttonyfecskendővel. A verseny szoros küzdelmet hozott: a három általános iskola közül az előző évhez hasonlóan idén is a Nőtincsi Általános Iskola végezett az élen. Megelőzve a második Ráday Gedeon Általános Iskolát (Ludányhalászi) és a harmadik Magyarnándori Általános Iskolát.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

A középiskolák versenyében 2014 után most is a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum tanulói állhattak fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Míg a salgótarjáni Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakiskola a második, a Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskola a harmadik, a balassagyarmati Szondi György Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola pedig a negyedik lett. A lakosságvédelmi feladatoknál nyújtott kimagasló felkészültségért különdíjban részesült Hugyecz Johanna (Nőtincsi Általános Iskola) és Menus Mercédesz (Mikszáth Kálmán Líceum).

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság 2014-ben megalapította a verseny vándorserlegét, amelyet az induló csapatok közül legtöbb pontot elérő társaság vehet át minden évben. Idén – a tavalyihoz hasonlóan – ismét a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum csapata vihette haza a trófeát. A két kategória győztes csoportja képviseli majd Nógrád megyét április 25-én, Budapesten a megmérettetés országos döntőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában