Helyi közélet

2015.04.23. 17:59

Kövér: ismét jól kormányoz, de rosszul kommunikál a Fidesz

fenyvesi

 Budapest. A jó kormányzás ellenére nincs igazán jól működő kormányzati és pártkommunikáció - mondta a házelnök, a kormánypárt választmányi elnöke csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában. Kövér László hangsúlyozta: nincs törésvonal a Fideszben és a kabinetben. (MTI)

"Általában a problémák, a hibák ott szoktak bekövetkezni, amikor mindenki a másikra néz, hogy akkor most ezt ki rontotta el, és most szerintem ez a helyzet" - fogalmazott Kövér László, aki a hiba gyökerét abban látja, hogy nincs jól működő struktúrája a kormányzati kommunikációnak, holott annak legalább olyan jelentősége van a következő választás szempontjából, mint a kormányzás minőségének. A Fidesz ezt egyszer már nem vette tudomásul, aminek következtében 2002-ben annak ellenére vesztett, hogy a többség szerint jól kormányzott - tette hozzá. Kövér László, a Fidesz három megnyert választás után mért népszerűségcsökkenését párhuzamba állította Winston Churchill esetével, aki a második világháború megnyerése után pár hónappal elvesztette a választást munkáspárti kihívójával szemben. A politikus ezt azzal magyarázta, hogy a választók természetesnek érzik az elért eredményeket, amíg azokat nem fenyegeti semmi. "Aki ezt nem veszi figyelembe, az hibát követ el" - mondta, hozzátéve, hogy a Fidesz azt a hibát követte el, hogy az önkormányzati választások után nem vette észre, "most egy másik mérkőzés kezdődik". A kormánynak és a Fidesznek számvetést kellett volna készítenie arról, hogy a következő három és fél évben mit szeretne elérni és miben kéri ehhez az emberek közreműködését - mondta Kövér László, aki szerint ehelyett a kormánypárt néhány hibás döntést hozott. Példaként említette az internetadót, amelynél nem is számítottak ellenreakciókra, de voltak olyan "helytálló és okos döntések", mint például az útdíj átalakítása, amelyet "érthetetlenül rosszul" kommunikáltak.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kövér László, az Országgyűlés elnöke[/caption]

Kövér László a Fidesz népszerűségvesztésének szempontjából fontosnak, de nem döntő jelentőségű mozzanatnak nevezte Orbán Viktor kormányfő és Simicska Lajos "szakítását". Megjegyezte: a Fideszt "már jónéhányan próbálták megvásárolni, a vezetőit megzsarolni, korrumpálni, fenyegetni", de az senkinek nem sikerült. "Azt szeretnénk, ha az emberek látnák, hogy az ő érdekükben vállalunk konfliktusokat, legyen szó az IMF-ről, az Európai Bizottságról, a bankokról, vagy akár oligarchákról", akiket a baloldali sajtó előszeretettel, de ok nélkül sorolt a Fidesz köreibe - fogalmazott. "Nincsen néven nevezhető belső törésvonal sem a Fideszben, sem a kormányban" - jelentette ki Kövér László, megjegyezve, "néhány kormányzati tisztségviselő nem szerencsés nyilatkozata" miatt lehet, hogy ezt sokan nem hiszik el. A házelnök szerint az ellenzék gyengesége miatt a média minden korábban figyelemre sem méltatott vitát felnagyít, ezek azonban csak a demokráciában természetes véleménykülönbségek, amelyek alapvetően a költségvetési források minisztériumok között elosztásáról szólnak. "Keveslem azokat a generációs konfliktusokat, amelyek a Fideszben vannak" - mondta Kövér László. A választmányi elnök szerint az ilyen konfliktusok hiánya azt mutatja, hogy nincs igazi verseny, "egészséges konkurenciaharc" a Fideszen belül, ami mögött az állhat, hogy az elmúlt huszonöt évben nem sikerült felkelteniük a náluk fiatalabbak érdeklődését a politika iránt. A házelnök kitért arra is, hogy a "Jobbik kártékonyságáról, ártalmasságáról és politikai, kormányzati hasznavehetetlenségéről" elsősorban nem a Fidesz vezetőinek kell meggyőznie a választókat, hanem ehhez az kell, hogy az emberek 2018-ban lássák, mit értek el a Jobbik országgyűlési és önkormányzati képviselői. A Jobbik azért tűnhet "tisztának és ártatlannak", mert nincs kormányzati tapasztalata, tehát nem követett el még hibákat, de ez jelenti a hátrányát is, mert "komoly válságszituációban még nem voltak képesek megmutatni, hogy értenek-e bármihez a szövegelésen kívül" - fogalmazott, hozzátéve, a másik probléma, hogy "cukiságkampánnyal" nem lehet "egyszer és mindenkorra annulálni azokat a borzalmas kijelentéseket, akciókat, amelyeket az elmúlt négy évben is végrehajtottak". Kövér László az interjú végén a nemzeti hitvallást nevezte a négy éve elfogadott alaptörvény számára leglényegesebb részének, amely szerinte megmutatja, hogy "kik voltunk, kik vagyunk és kik akarunk lenni". Kiemelte: egyáltalán nem tartaná ördögtől valónak, ha az alaptörvény preambulumát tanítanák legalább a középiskolákban. "Szerencsésebb sorsú, egészségesebb közélettel megáldott országokban (...) nem váltana ki közfelháborodást egy bizonyos oldalon, ha kötelező lenne az alaptörvény preambulumának iskolákban, meg a közintézményekben való kifüggesztése" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában