Helyi közélet

2015.04.30. 05:48

Kiállta az idők próbáját az ötvenöt éves iskola

fenyvesi

Salgótarján.  Amit elődeitől kapott, a zene szeretetét, a tehetséggondozás jelentőségét, a hagyományápolás feladatát, az erkölcsi tartást, az egyetemes értékek megőrzésének fontosságát, magas szintre emelte. Mindezt a művészetre nevelésben ötvözve állta ki az idők próbáját. Fémjelzik ezt sikeres életpályákkal a volt diákok, akik a most 55 éves Kodály Zoltán Tagiskolában kapták tudás-hozományukat.

A megye első ének-zene tagozatos iskolája 1959-ben nyitotta meg kapuit, pár napja tartott születésnapi ünnepségére volt növendékei is eljöttek.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Az ünneplést emlékezetessé tették az iskola kórusai Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Dóra Ottó, a város polgármestere jókívánságait, elismerését tolmácsolva egyebek mellett arról szólt: látszik a gyerekek arcán, a tudás és öröm, ami jelzi, hogy szeretnek itt lenni, tanáraik pedig tudják a feladataikat. S ez a kettő nagyszerűen kapcsolódik össze. Méltatta a művészetre nevelés eredményeit, a gyerekeket arra biztatta, legyenek befogadóak a tudásra, s így büszkén emlegethetik majd, hogy kodályos diákok voltak.

Székyné dr. Sztrémi Melinda, a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ Salgótarjáni Tankerületének igazgatója is köszöntötte a jubiláns intézményt. A gyerekekhez intézett szavai szerint „a mai nap üzenetét akkor fogják megérteni, ha néhány év múlva visszatérnek iskolájukba.” Akkor éreznek rá arra a kötődésre, ami az ilyen ünnepek lényege. ”  

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Székyné dr. Sztrémi Melinda, a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ Salgótarjáni Tankerületének igazgatója köszönti az ünneplőketFotó: Gyurkó Péter[/caption]

Somogyiné Quallich Lenke  tagintézmény-vezető az indulásra, az oktatás-nevelés tartalmi gazdagodására,a körülményekre is kiterjedő megújulásokra emlékeztetett beszédében. Tradícióikat megőrizve bizonyítottak: a nehezedő körülmények, a csökkenő gyereklétszám ellenére népszerű a zenetagozat, kórusaik  számos elismerést kaptak, versenyeredményeik kiemelkedőek, s nemzetközi fesztiválokon mutatkozhattak be. Színvonalas táncoktatás, valamint drámajáték is járul a személyiségformáláshoz, négy éve pedig kibővült, megújult épületben végezhetik a sokszínű munkát. Az intézményvezető mindenkinek megköszönte a sok segítséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] A Zenthe ÍFerenc Színház volt kodályosai is felléptek az eseményenFotó: Gyurkó Péter[/caption]

A „hogyan tovább?” kapcsán pedig  elmondta: „az a dolgunk, hogy lelkiismeretesen, a tanulók érdekeit leginkább szem előtt tartva segítsük tanítványainkat a megfelelő szintű tudás megszerzésében, pozitív jövőkép kialakításában. S ebben a folyamatban van, akinek szárnyakat kell adnunk, és van akinek állandó támaszt kell nyújtanunk.” Az ünneplést a kórusok és a Zenthe Ferenc Színház volt kodályosainak szereplése is emlékezetessé tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában