Helyi közélet

2015.04.23. 06:08

Jubileumi iskolanapok

fenyvesi

Balassagyarmat. Szerdán délelőtt megkezdődött a fennállásának száznegyvenedik évfordulóját ünneplő balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola háromnapos, jubileumi rendezvénysorozata.

A Bajcsy-Zsilinszky úton található, egykori polgári iskola udvarán a diákok előtt Görög Imréné, az intézmény igazgatója beszélt a röpke megnyitón. Röviden felelevenítette a névadó, a neves pedagógus, Kiss Árpád életútját, majd rátért, milyen események is várják a fiatalokat, illetve a régi diákokat a péntekig tartó eseménysorozaton – sőt, a hét végén egy csesztvei kerékpártúra zárja a programokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="688"] A tárlat megnyitóján fellépett az iskola pedagógus-énekkara is[/caption]

Ezután a diákönkormányzat képviselői megkoszorúzták az iskolaépület homlokzatát Komjáthy Jenő költő és Kiss Árpád emléktábláját. Az aulában verses-zenés műsor keretében megnyílt a „sulitörténeti kiállítás”. A méltatásban Csach Gábor alpolgármester – az intézmény egykori tanulója – személyes emlékekkel vegyített beszédében kiemelte, valami különös varázsa lehet a „Bajcsynak” itt, a Palóc-liget szomszédságában, hiszen nem csak kiállta minden mostoha időszak próbáját, hanem ma is, a demográfiai hullám alján a népszerű, és a szülők-tanulók által kedvelt iskolák közé tartozik, nem csökkenő gyereklétszámmal.

[caption id="" align="aligncenter" width="688"] Az iskolatörténeti kiállításon a már kivágott legrégebbi udvari fa rönkje is idézi a múltat[/caption]

Hozzátette, a megye első polgári iskolája alakult meg itt, előbb a Bercsényi utcában, majd 1903-ban átköltözve a jelenlegi, patinás otthonába. Néhány visszatekintésből, korabeli memoárból is felolvasott, szemléltetve, hogy nem csupán ma nehéz a helyzete a pedagógusoknak: „Vilimi kolléga a kocsmai kuglizások győzelmeiből tartja el magát” – szólt egy száz évvel ezelőtti idézet. Az alpolgármester a kiállítást jó szívvel ajánlotta mind a mostani, mind a régi tanulók figyelmébe: megsárgult bizonyítványok, különböző fényképek, tantestületeket ábrázoló fotók, újságcikk-kivágások mutatják be az elmúlt száznegyven évet. A Kiss Árpád Napok programjai szerda délutántól péntek délelőttig különböző kulturális, honismereti – és sportversenyekkel folytatódnak, majd pénteken délután kettő órától gálaműsor lesz az események csúcspontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában