Helyi közélet

2015.04.21. 05:08

Fiatalok a fiatalokért

fenyvesi

Szécsény. A kamaszparlament célja, hogy a fiatalokat foglalkoztató kérdésekre választ kapjanak, információkhoz jussanak, az itt felmerülő, őket is foglalkoztató és érintő problémák eljussanak a helyi döntéshozókhoz. A tanácskozásunkat a szécsényi járás területéről több polgármester is megtisztelte – foglalta össze a Magyar Szegénységellenes Alapítvány Varsányi Programirodájának a szervezésében, az elmúlt hét végén Szécsényben a művelődési házban megrendezett kamaszparlament célját, Berki Judit a programiroda vezetője.

Az egész napos rendezvényen a szécsényi járás iskoláiból delegált 120 fiatal vett részt. A plenáris ülésen, a varsányi Muzsikus palánták műsorát követően, Mohácsi László a KIK Szécsényi Tankerület igazgatója köszöntötte a megjelenteket. – Bízom abban, hogy vannak itt olyan fiatalok, akik később esetleg intézményeket, iskolákat fognak irányítani, településeik önkormányzatainak tagjai lesznek, vagy falvakat, városokat fognak vezetni -. Ezt követően köszöntőjében annak a reményének adott kifejezést, hogy a kamaszparlament résztvevői a diáktársakkal együttműködve, megfogalmazták és magukkal hozták azokat a gondolatokat, ami saját maguk életét, iskolájuk, környezetük életének javítását hivatott megoldani. Üdvözölte és támogatta azt a kezdeményezést, hogy az iskolák diákjai az iskolai diákönkormányzattal, együtt a pedagógusok segítségével minden iskolában, településen ifjúsági stratégiát határoznak meg az életük, a mindennapjaik javítására, szebbé tételére. Felhívta a fiatalok figyelmét a demokrácia szabályainak ismeretére, arra, hogy a jogok mellett a kötelességeket is be kell tartani. Köszöntőjét, Széchenyi István gondolatával fejezte be: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] A szécsényi járás iskolásai vettek részt a kamaszparlament munkájában[/caption]

A Baltazár Színház előadását követően a nyolc témaműhelyek vezetői röviden ismertették a programjaikat, amelyek közül a jelenlévők választhattak. A délutáni alkotóműhelyekben a munka interaktív volt. Vári Zsolttal az EU lehetőségeiről beszélgettek a fiatalok. Telek András vezetésével a pályaválasztás, a pályaorientáció volt a témájuk. Dr. Gyurkó Szilviával a gyermek jogait elemezték a szekció résztvevői. Telek Ervinnel, a „szervvel vagy szerv nélkül?” izgalmas kérdésre keresték a választ. Mahner Tamással a csapat tagjai arról cseréltek gondolatot, hogy hol és hogyan lehet másokon segíteni. L.Rita Nóra művésztanár vezetésével a fiatalok makettből elkészítették kamaszfalvát. A színjátszás volt a témája annak a szekciónak, amelyet a Baltazár Színház szakemberei vezettek. Dr. Simon Máriával a gyermeki jogokról, Oláhné Csercsics Ivett és Oláh József szekcióvezetőkkel a felnőttek a cigánykultúrával ismerkedhettek meg.

A szekciók tapasztalatait plenáris ülésen összegezték. A program a Mikszáth Táncegyüttes Mezőségi táncával, és a konferencia rövid értékelésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában