Helyi közélet

2015.04.27. 11:40

Érdemjel a tűzoltóság napja alkalmából

fenyvesi

A Belügyminisztérium a hagyományok szerint közös ünnepségen emlékezett meg április 23-án Szent Flóriánról, a tüzes mesterségek és Szent Györgyről, a rendőrök védőszentjéről. A rendezvényen Virág Zsolt tűzoltó őrnagy, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője Szent Flórián Érdemjelet vehetett át a tárca vezetőjétől.

 Az ünnepség a Himnusz hangjaival vette kezdetét, amelyet a Készenléti Rendőrség zenekara adott elő. Beszédet Kontrát Károly miniszterhelyettes mondott. Mint fogalmazott, egy társadalom életében a legfontosabb közös érték a rend, ez az alapja mindennek. E rend megteremtésének fontos szereplői a rendőrök és a katasztrófavédelemben dolgozók. A két testület évek óta együtt ünnepel, összeköti őket a szolgálat, összefogva dolgoznak az emberek biztonságáért. Sárkányölő Szent György és Szent Flórián, a két védőszent példaként áll a rendőrök és a tűzoltók előtt. Akik e két hivatás valamelyikét választották, mondta az államtitkár, azt vállalták, hogy folyamatos készenlét mellett, akár rendkívüli, életveszélyes helyzetben is helytállnak. Magyarország Kormánya ismeri, értékeli és nagyra becsüli a munkájukat, ennek bizonyítéka egyebek mellett az életpályamodell – hangsúlyozta Kontrát Károly. Emlékeztetett arra, hogy a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló, az Országgyűlés által a múlt héten elfogadott törvény szerint július elsejével átlagosan harminc százalékos, 2019 januárjáig összesen ötven százalékos béremelést kapnak a hivatásos állomány tagjai. A miniszterhelyettes hozzátette, ez év végéig kidolgozzák a lakhatási támogatás módszerét, jövő év végéig pedig egy megtakarítási célú biztosítási rendszert. A cél az, fogalmazott, hogy a két szervezetnél minden feltétel adott legyen nemcsak a munka elvégzéséhez, hanem a szakma megbecsültségének növeléséhez is. Jók az eredmények, de van még tennivaló, mondta Kontrát Károly, például az önkormányzatokkal, a polgárőrséggel, a civil szervezetekkel való együttműködés még hatékonyabbá tehető. A miniszterhelyettes köszöntőjét követően előbb a Készenléti Rendőrség Zenekara, utána pedig Dóra László tűzoltó alezredes dirigálásával a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott ünnepi műsort.

[caption id="" align="aligncenter" width="777"] Virág Zsolt tűzoltó őrnagy, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője érdemjelet vehetett át[/caption]

Ezután Pintér Sándor belügyminiszter az „Az év rendőre” és az „Az év tűzoltója” miniszteri díjakat, Bátorságért Érdemjeleket, Szent György- és Szent Flórián-érdemjeleket, soron kívüli előléptetéseket, ajándéktárgyakat adott át az arra érdemeseknek. A katasztrófavédelem állományából országosan húszan részesültek elismerésben.

A Belügyminisztérium vezetője a tűzoltóság napja alkalmából Szent Flórián érdemjelet adományozott Virág Zsolt tűzoltó őrnagynak, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének, hosszú időn át végzett, kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Az ünnepséget követő állófogadáson Pintér Sándor mondott pohárköszöntőt. A miniszter az elismerésben részesülteknek gratulált a teljesítményükhöz, mint mondta, munkájukkal hozzájárultak a hivatásos állomány társadalmi elismertségéhez. Ezt a munkát ismerte el a parlament is az életpályamodell megalkotásával, folytatta a tárcavezető, a rendszer mindannyiuk sikerét, előmenetelét jelenti. Végezetül Pintér Sándor azt kérte valamennyi kitüntetettől, hogy az eddigi intenzitással folytassák munkájukat, hogy az ország valamennyi lakójának nagyobb rendet, biztonságot hozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában