Helyi közélet

2015.04.22. 17:08

Elindult a "Gyere haza, fiatal!" program, az ellenzék szerint ennél több kell

fenyvesi

A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával – jelentette be a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerdán Székesfehérváron. (MTI)

Czomba Sándor közölte, hogy elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni. Mint mondta, a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni. Reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben, hónapokban elfogy a rendelkezésre álló keretösszeg, és a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek „hazahozni”, mert országhatáron belül is óriási szükség van „ügyes kezű, magas tudású szakemberekre”.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Százezrek dolgoznak külföldön a jobb élet reményében (a kép illusztráció)[/caption]

Az államtitkár szerint Magyarországon még mindig sok a regisztrált álláskereső, miközben a hazai vállalkozások nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt. Sok esetben a skandináv országoknak orvost, Németországnak és Ausztriának henteseket és forgácsolókat, míg az Egyesült Királyságnak mérnököket képez hazánk – mondta. Czomba Sándor rámutatott, a kormány nagyon szeretné, ha a fiatalok itthon találnának megfelelő munkalehetőséget, azonban szinte lehetetlennek nevezte felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel. Úgy vélte, a külföldön munkát vállaló magyarok hazatérését a honvágy okozza, a lakhatás- és munkahelyhiány, illetve családi problémák kezelése pedig motiválhatja. Farkas Gergely üdvözölte, hogy a kormány "korábbi struccpolitikáját feladva felismerte, fiatalok százezrei nem kalandvágyból, hanem egzisztenciális bizonytalanság miatt hagyták el Magyarországot". Hozzátette: megkésett és a probléma súlyához képest elenyésző a Gyere haza, fiatal! program. Közleményében jelzésértékűnek nevezte ötven, Londonba települt fiatal hazahozatalát. Jelentős költségvetési átcsoportosításokkal kell biztosítani a jelenleg még kint élő fiataloknak, hogy hazatérve a szakmájukban versenyképes fizetést, egzisztenciájukhoz pedig lakást kapjanak - írta. Farkas Gergely emellett bérlakás-építési programot és az ingyenes állami képzés elérhetőségének kibővítését is szorgalmazta. Támogatja ugyan, de "látványprogramnak" tartja a kormány kezdeményezését Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő. "Mindössze ötven fiatalnak kívánnak lehetőséget nyújtani, miközben ennek tízezerszerese választotta az elmúlt években a kényszerkivándorlást" - reagált a politikus, aki korábban "Hazaváró programjában" azt vállalta, hogy minden hazai és uniós lehetőséget ki fog használni a hazatérni és Magyarországon boldogulni vágyó fiatalok érdekében. "Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar fiatalok Magyarországon találják meg a boldogulásukat. Még akkor is, ha erre jelenleg kevés az esélyük" - húzza alá közleményében a szocialista politikus, hozzátéve: "az mindenképpen üdvözlendő, hogy a kormány öt év után végre felismerte: tömegesen hagyják el az országot a magyar fiatalok és választanak új életet a kilátástalanság helyett". Ujhelyi emlékeztet, hogy Orbán Viktor kormányfő a tavalyi választások előtt arról beszélt, hogy ha a Fidesz lehetőséget kap a folytatásra, 2020-ra mindenki haza akar majd térni Magyarországra, de Ujhelyi szerint egyelőre csak az látszik, hogy a fiatalok "elmenekülnek".  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában