Helyi közélet

2015.04.22. 16:25

Azerbajdzsánból biztosan érkezik földgáz Európába

fenyvesi

Azerbajdzsánból biztosan fog érkezni földgáz Európába, minden más elképzelés az európai gázellátás diverzifikálásáról egyelőre csak hosszú távú terv, álom – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság kétnapos ülése után. (MTI)

Azerbajdzsánból, a Sah Deniz gázmezőről a transzadriai (TAP) és transzanatóliai (TANAP) vezetéken keresztül biztosan fog érkezni földgáz Európába, Azerbajdzsán ezért az európai energiabiztonság szempontjából kiemelten fontos partner – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter Sahin Musztafajevvel, az azeri kormány gazdasági és ipari miniszterével tartott közös sajtótájékoztatón.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Shahin Mustafayev, az azeri kormány gazdasági ipari minisztere (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterMTI Fotó: Szigetváry Zsolt[/caption]

Az európai energiabiztonság megteremtéséhez diverzifikációra van szükség, arra, hogy minél több forrásból érkezzen földgáz Európába – fűzte hozzá Szijjártó Péter.     Sahin Musztafajev kijelentette: egy év múlva az európai piacon lesz az azeri földgáz. A déli gázkorridor – a TAP és a TANAP vezetékek üzembe helyezése – lehetővé teszi majd, hogy Azerbajdzsán részt vegyen az európai energiabiztonság megteremtésében – tette hozzá. Mindkét miniszter a magyar-azeri együttműködés lényeges elemeként említette a közvetlen légijárat újraindítását Budapest és Baku között. Szijjártó Péter rámutatott: a magyar és az azeri gazdaság kiegészítik egymást, nem versenytársak, ezért is rejlik óriási potenciál az együttműködésben. Mint mondta, a magyar Eximbank 145 millió dolláros hitelkeretet nyitott, hogy finanszírozza magyar kis és közepes vállalkozások Azerbajdzsánba irányuló exportját.  Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban a magyar szarvasmarha-export egyik fő célországa Azerbajdzsán volt. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tárgyalásokat kezdett arról, hogyan kapcsolódhat be az azeri villamosenergia-hálózat fejlesztésébe, a Mol pedig kitermelési együttműködésről tárgyal a Socar azeri állami olajipari vállalattal. Az azeri gazdasági és ipari miniszter elmondta: a közvetlen légi járat nagyon fontos ahhoz, hogy erősítse a kétoldalú viszonyt minden területen, így például ahhoz, hogy magyar résztvevői legyenek azeri infrastruktúra-fejlesztési beruházásoknak. Sahin Musztafajev az azeri-magyar együttműködés további lehetséges területeként említette a gyógyszeripart, konkrétan magyar gyógyszerek szállítását Azerbajdzsánba.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában