Helyi közélet

2015.04.23. 18:29

Anyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében

fenyvesi

Anyagtudományi tudásközpontot hoz létre Nógrád megyében a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja és a megyei önkormányzat - erről a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyaltak Salgótarjánban.

A magas hőmérsékleten is szilárd anyagok és a fejlett szennyvízkezelési technikák ipari bevezetésével foglalkozó központtól a többi között azt várják, hogy munkahelyeket teremtsen és Nógrád megye bekerüljön a tudományos fejlesztések országos vérkeringésébe. Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke elmondta: az önkormányzat helyszínt, épületet és alapinfrastruktúrát, a kutatóközpont eszközöket és tudományos hátteret ad a beruházáshoz, amelyet uniós forrásból akarnak megvalósítani. A pályázati feltételek még nem ismertek, így az alapításról még nem tudnak dönteni, de nonprofit kft. létrehozásában gondolkodnak, 3 millió forintos törzstőkével - tette hozzá. Horváth Ákos, a kutatóközpont főigazgatója az ülésen közölte: nem döntöttek még a helyszínről, de legalább három hektáros, jól megközelíthető területre van szükség, ahol rendezvényeket, konferenciákat is tartanak, és ahová "tudományos turistákat" is visznek. Hozzátette, a laboratórium egy-két év alatt elkészülhet, és önfenntartóvá válhat azáltal, hogy szolgáltatásként ajánlja fel az eszközeit, így a vízsugaras vágógépeket, szikraforgácsolókat vagy mintaszeletelőket. A létrehozandó anyagtudományi tudásközpont szakterületei között lesz a környezeti ártalmak kutatása, az energetika, energiatermelés területén használható versenyképes termékek, speciális berendezések előállítása. Foglalkoznak majd a vegyipar - elsősorban a gyógyszeripar - melléktermékeinek újrahasznosításával, a szerves hulladékokkal szennyezett ivóvíz innovatív módszerekkel történő tisztításával is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában