Helyi közélet

2015.04.12. 10:18

AÁSZ-csúcs - Obama négyszemközt beszélt Maduro venezuelai elnökkel

admin

Panamaváros. (MTI/AP/AFP) Barack Obama amerikai elnök néhány percig négyszemközt beszélt venezuelai kollégájával, Nicolás Maduróval Panamavárosban, mielőtt befejeződött az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) csúcstalálkozója - közölték fehér házi szóvivők és Maduro egy munkatársa.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais[/caption]

A két ország viszonyában legújabban feszültséget kelt, hogy az Egyesült  Államok márciusban szankciókkal sújtott hét venezuelai tisztségviselőt emberijog-sértés és korrupció vádjával, Venezuela pedig válaszul kiutasította az országból az Egyesült Államok caracasi diplomatáinak többségét. Maduro a csúcs előtt bejelentette, hogy követelni fogja Obamától a rendelet visszavonását, mert az intézkedés szerinte csak növeli a caracasi kormány és az ellenzék közötti feszültséget. Állítása szerint az országban összegyűlt 11 millió aláírás e követelés alátámasztására, és az aláírásokat diplomáciai úton adják át az Egyesült Államoknak. Maduro egy beszédében a csúcstalálkozón azt mondta Obamának címezve: "Ne okozzon problémákat az utódainak - mint George W. Bush volt elnök tette - azzal, hogy támogat egy államcsínyt Venezuelában". Bernadette Meehan, a fehér házi nemzetbiztonsági tanács szóvivője a találkozó után közölte, hogy az amerikai elnök támogatásáról biztosította a venezuelai belpolitikai ellentétek párbeszéd útján történő rendezését. "Ismét elmondta, hogy nem érdekünk fenyegetni Venezuelát, sőt, támogatjuk a demokráciát, a stabilitást és a gazdasági gyarapodást az országban és térségében" - mondta a szóvivő. Teresa Maniglia, Maduro elnök egyik tanácsadója csak annyit közölt a Twitteren, hogy az elnökök találkozója "tiszteletteljes és szívélyes" légkörben zajlott le, és "elhangzott sok igazság". Obama a csúcsot záró sajtóértekezletén nem beszélt a Maduróval való találkozójáról, egy korábbi beszédében azonban leszögezte, hogy kormányának joga van bírálni az olyan politikát, amellyel nem ért egyet. Obama a Maduróval való rövid találkozó előtt zárt ajtók mögött, mintegy 80 percen át beszélt Raúl Castro kubai elnökkel, ami a csúcstalálkozó legfontosabb eseménye volt, minthogy azt az amerikai-kubai közeledésnek szentelték. Erről a találkozóról úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy őszinte és eredményes volt, pedig "teljesen mást gondolunk arról, hogy hogyan kell egy társadalomnak felépülnie, és én nyíltan elmondtam neki, amit én gondolok". A csúcstalálkozó zárónyilatkozat kiadása nélkül ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában