Helyi közélet

2015.03.31. 08:51

Ásvány múzeumot nyitottak Mátraszentimrén

fenyvesi

Március 27-én, pénteken, többszöri halasztást követően Mátraszentimrén az ország egyik legmagasabban fekvő településén, megnyitotta kapuit a Mátra Ásványház Múzeum. Az Arany János utcában lévő szintes kőépület korábban egy őslénytankutató professzor üdülője volt. A ház építésének egyik érdekessége, hogy hajdanán a főfalakat úgy húzták fel a kőművesek, hogy az épület egyik helyiségében amolyan lakásdíszként bent hagytak egy hatalmas, majd két méter átmérőjű, több tonnás sziklatömböt, amely ma is megtekinthető.

A látogató elsőként a múzeumi épület főbejárata előtt egy nagyméretű Mátra turista térképpel találkozhat, amely információt nyújt a térségben fellelhető,kutatható ásványfeleségekről. A múzeum magasszintjén kialakított három bemutatóterem mellett az alapszinten egy külön bejáraton közelíthető meg -hazánkban egyedülálló módon-, egy működő ásványcsiszoló műhely, ahol a gyerekek akár az aranymosással is megismerkedhetnek.

A megnyitást követően Urbán Zoltán projektvezetőtől, aki egyben a mátraszentimrei GENEA környezetvédelmi egyesület vezetője , megtudtuk, hogy az ásvány múzeum létrehozásának ötlete három éve vetődött fel. Ők, az Észak- Magyarországi Operatív Program keretein belül 2012-ben pályáztak a mátrai ásvány múzeum létrehozására. A projektet a következő évben befogadták és az elmúlt év tavaszán Európa Uniós támogatás mellett megkezdődhettek az épület átalakítási munkálatai, mely végül novemberben zárult.

-Nehéz volt megfelelni a korábbi épület akadálymentesítési feladatának és annak, hogy a mintegy 150 négyzetmétert meghaladó kiállító rész ne csak múzeumi tér, hanem a gyakorlatban használható, csiszoló műhelynek és a kiszolgáló helyiségnek is helyt tudjon adni, külsejében pedig tükrözze a létesítmény lényegét.-mondta érdeklődésünkre a projekt vezetője.

 

Az épület beltéri átalakítását követően az egyedi kivitelezésű vitrinek legyártására került sor, miközben gőzerővel folyt a marketing munka és különféle ásványok, köztük Malachit,Opál,Szfalerit,Kvarc,Galenit,Topáz, Barit, Pirit Aragonit,Jáspis gyűjtése,de kerültek a vitrinekbe őslénymaradványok, hatalmas mamutfog, tengeri sün és csigák is. Rengeteg adományt kaptak a hazai gyűjtőkön kívül a világ számos országából. Az adományozók neveit hozzájárulás esetén megjelenítették az ásványok mellett.

A teljes projekt végül 92 millió forintos összköltség felhasználása mellett (ebből 64,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás) valósult meg.

A múzeumi vitrinekben kiállított ásványokkal Benei Balázs geológus ismertetett meg bennünket.

Elsőként a legnagyobb kiállító termet tekinthettük meg, ahol zömében Magyarországon található nyers és már csiszolt ásványok, fosszíliák láthatóak,a terem közepén lévő vitrinben pedig egy kis szeletben az Erdélyben gyűjtött ásványok kerültek elhelyezésre. A második kiállító térben a világ kőzeteit, négy világrészt érintve,Európa, Amerika, Afrika,Ázsia -mutatják be, még a harmadikban kizárólag a Romániában gyűjtött ásványokat tekinthetik meg a múzeumba betérő látogatók.

Ezt követően utunk a kőépület alapszintjére vezetett, ahol a fiatal geológus bemutatta a múzeum, hazánkban egyedülálló módon működő ásványcsiszoló műhelyét.(az itt üzembe helyezett gépeket a látogatók térítés ellenében használhatják is. a szerz.)

-Az ide látogatóknak be tudjuk mutatni az ásványgyűjtő túráink során begyűjtött nyers alapanyagok megvágását, csiszolását, de a gyerekek az aranymosást is kipróbálhatják.

A vágás és csiszolás után mindenki csak ámul-bámul, hogy a műveletek elvégzését követően mennyivel látványosabban néznek ki ezek az ásványok, fosszíliák.

Egyébként, éppen nógrádiak, Szurdokpüspöki fiatalok mutatják be az ide érkező vendégeknek az itt folyó igen érdekes munkálatokat.

Ugyanitt a mikro ásványok rejtett világa iránt érdeklődők a kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatják az apró csodákat. Az UV kamrában pedig az ultraibolya fény ásványokra gyakorolt hatását tudják a látogatók megfigyelni.-

Benei Balázs geológus egyébként a múzeum berendezésében az ásványok meghatározásában az ásványgyűjtő túrák megszervezésében és lebonyolításában vett és vesz részt.

Ásványgyűjtési tevékenységüket májustól kezdődően már hetente fogják az ország különböző tájaira megszervezni. Legközelebb április 4-én, a Vértes hegységben lévő Gánti bauxitbánya meddőhányója mellé terveztek be egy ásványgyűjtő túrát.

Itt arra számítanak, hogy a sokféle csiga kövület mellett elsősorban gipsz és hematit ásványokat találnak, melyeket itthon Mátraszentimrén a Mátra Ásvány Múzeum műhelyében fel fognak dolgozni.

A Mátra Ásvány Múzeum vágó és csiszoló műhelyében megformázott ásványokat a helyszínen, az ékszernek készülteket a múzeum honlapján az érdeklődők megtekinthetik, megvásárolhatják.

Szöveg: Cz.Zentai József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában