Helyi közélet

2015.03.30. 06:37

A kapitalizmus áldozatai

fenyvesi

A megye öt városában városban – köztük Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, Pásztón, Szécsényben és Salgótarjánban – tartott sajtótájékoztatót a Magyar Munkáspárt Nógrád Megyei Elnöksége 2015. március 25-én.

A megyeszékhelyen a rendelőintézet előtt dr. Frankfurter Zsuzsanna, a párt megyei elnökségi tagja kiemelt két alapvető emberi és állampolgári jogot, amelyek az egészséggel és a szociális biztonsággal kapcsolatosak, majd ismertette a szervezet jelenkori magyar egészségügyről alkotott álláspontját.

Az állampolgári jogok egyformán vonatkoznak az ország minden lakosára, így a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog, valamint a szociális biztonsághoz szükséges ellátáshoz való jog is – hangzott el a sajtótájékoztatón, majd dr. Frankfurter Zsuzsanna az egészségügyi politikához kötődő emlékeit idézte fel. „Az elmúlt 25 évben számos átalakítási szándék volt az egészségügyben, melynek egy része meg is valósult. A mindenkori cél a hatékonyabb, eredményesebb működés volt. Az átalakítások döntően szerkezeti jellegűek voltak, de a korábban is jelentős forráshiány kompenzálása nem történt meg, sőt a hiányok tovább nőttek. Amikor privatizációval akart az állam kibújni a kötelezettségei teljesítése alól, akkor szerencsére a Munkáspárt akciója – igaz segítséggel – eredményes volt” – mondta az elnökségi tag, majd a folytatásban a fekvőbeteg-ellátás járóbeteg-ellátás felé történő irányítása ellen érvelt. Elmondta, hogy ebben az alapellátásban jelenleg mintegy 200 hely üres, sok körzetben nyugdíjas orvosok dolgoznak, az utánpótlás pedig nem megoldott. A háziorvosi praxis kiváltása több millió forintba kerül, ezt a költséget az elszegényedett önkormányzatok sem tudják átvállalni. A mostani rendszer az ellátás lehetőségeit „volumen korlátok” közé szorítja, nem értéken történik a finanszírozás, aminek következménye a kórházak eladósodása és a hosszabbodó várólisták. Az egészségügyet ma az alapvető eszközök hiánya jellemzi, szinte mindennapos, hogy késik a szükséges gyógyszer, nincs gumikesztyű, kötszer, katéter és így tovább. A betegek magukkal hozzák, beveszik a saját gyógyszereiket – szabálytalanul – és pótolják az ápoláshoz szükséges eszközöket – mutatta be az állapotot a főorvos asszony.

Elhangzott, hogy a kormány 2015-ben 60 milliárd forintot szán az adósságrendezésre, kimondottan a lejárt, hatvan napon túli kifizetetlen számlákra. Ahol ezután újabb adósságok keletkeznek – ami a jelenlegi rendszerben nem történhet másképp – megkezdődik a „rendcsinálás”. A kormány terve, hogy minden megyében csak egy kórház legyen, Budapesten pedig hat. Hogyan fognak majd a betegek egyáltalán ellátáshoz jutni – tette fel a kérdést Frankfurter Zsuzsanna, majd hozzátette: az egészségügy működése a benne dolgozók lelkiismeretes munkájának, hivatástudatának és áldozatkészségének nagymértékben köszönhető. A jobb megélhetés reményében sokan vállalnak munkát külföldön, a jól képzett magyar szakembereket a világ minden táján szívesen fogadják.

Egy neves sebész nyilatkozatát elevenítette fel, aki szerint az „átkosban”, ha egy betegnél daganat gyanúja merült fel sürgős beutalót kapott kivizsgálásra. Néhány nap múlva ismertté vált a diagnózis, eldöntötték a szükséges kezelés módját, és ha kellett, már operálták is. Ma a műtétekre esetenként több hónapos várólisták vannak, ami bizonyos betegeknél egyenlő a halállal.

A párt véleménye szerint a szociális ellátórendszer átalakításával hamar ki fog derülni, hogy több rászoruló sorsa veszélybe kerül. A rokkant, beteg, fogyatékos emberek nem fogják tudni megvenni a szükséges gyógyszereiket, nem beszélve az egészséges életmód reményéről. Ma a felsorolt alapvető jogok csak kevesek számára élvezhetők, sokaknak álom maradnak, ők is a kapitalizmus áldozatai lesznek.

„A kialakult helyzet döntően a pénzközpontú kapitalizmus következménye, ahol nem az egyén, hanem a vagyon a legfőbb érték. Ha egészségesen, emberhez méltóan akarunk élni, össze kell fognunk, tennünk kell az életben maradásunkért. Itt is igazság a kommunista igazság, miszerint: csak az a mienk, amit kiharcoltunk magunknak”

ezekkel a gondolatokkal zárta a tájékoztatót a párt Nógrád megyei elnöksége nevében dr. Frankfurter Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában