Árvíz

2024.06.10. 17:53

Árvízveszély elhárításában segítenek a balassagyarmatiak Körmendnél

Rendkívül komoly árvízveszély alakult ki a Rábán a hirtelen lezúduló, egy havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső miatt. Az Országos Műszaki Irányító Törzs négy fő vízügyi, balassagyarmati szakembert rendelt ki Körmendre az árvízi védekezéshez, ahol a munkálatok jelenleg is folynak.

Sipos Nina Vivien

Rendkívüli sajtóközleményében tájékoztatott róla az Országos Vízügyi Főigazgatóság: a Rába vízgyűjtő területén olyan nagy mennyiségű csapadék gyűjt össze az elmúlt 24 órában lezúduló eső miatt, amely rohamos vízszintemelkedést, továbbá árvízveszélyt idézett elő. Az előrejelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában vasárnap éjszaka. A zivatarcellákból a vízgyűjtő területen hat óra alatt helyenként közel egy havi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le, amely először a kisebb patakoknál – mint például a Pinka, a Strém és a Lapincs –, majd a Rába folyón is lényeges vízszint-emelkedéseket okozott.

árvízveszély, védekezés
Balassagyarmatiak is segítenek az árvízveszély elhárításában
Forrás: Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Segítenek az árvízveszély elhárításában

A budapesti központú Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Nógrád vármegyei vízügyi szakemberei is elindultak hétfőn hajnalban Körmendre, a szombathelyi központú Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére, hogy segítsék a helyszínen dolgozó szakemberek munkáját a Rábán kialakult árvízvédelmi helyzetben. Az igazgatóság balassagyarmati központú szakaszmérnökségéről négyen érkeztek meg a településre hétfőn, ahol reggel hat órakor meg is kezdték a vízügyi szolgálatukat. A katasztrófavédelem, illetve a miskolci vízügyesek segítségével együtt több mint 2 kilométer hosszúságban nyúlgát építésébe kezdtek bele a szakemberek. A munkában mintegy 200 ember vett részt.

Ahogy a közleményben is írták, a védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák volt biztosítva helyszínen, de a pécsi Vízügyi Igazgatóságról, Drávaszabolcsból további 70 ezer homokzsák fog még érkezni Körmendre. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság megerősítette: jelenleg is a töltés erősítésén, magasításán dolgoznak a vízügyi munkatársak és a helyi lakosság.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában