Bűnesetek

2024.03.06. 17:28

Jelentősen csökkent a pedofil bűncselekmények száma Nógrádban

Egy év alatt jelentősen, közel 40 százalékkal csökkent Nógrádban a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma. A szigorításoknak és a hatékonyabb rendőri munkának köszönhetően országszerte ma már nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint 2010 előtt.

Gulyás Edina

337104815

Forrás: Shutterstock

Fotó: altanaka

2010 előtt 81 ember ült börtönben pedofília miatt, ma ez a szám 663. Évről évre egyre többen töltik a jogerős szabadságvesztésüket azok, akiket kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélés, erőszak, kerítés, prostitúció elősegítése, gyermekpornográfia, vagy szeméremsértés miatt ítéltek el – derül ki a kormányzati honlapon közzétett tájékoztatóból, ami arra is kitér: mindez azt jelenti, hogy az új Büntető Törvénykönyv, a bevezetett gyermekvédelmi és büntetőjogi szigorítások meghozták az eredményüket. Egyre több pedofil került rács mögé, távol a gyerekektől. A szigorú jogszabályoknak és a rendőrök felderítő munkájának köszönhetően egyre több pedofilt sikerül kirekeszteni a társadalomból.

Javuló a tendencia, de vannak még pedofilok Nógrádban

„Az összes bűncselekményhez viszonyítva elenyésző számban fordulnak elő kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények vármegyénkben” – közölte megkeresésünkre a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, ahol konkrét számadatok felől is érdeklődtünk. Mint a rendőrség válaszából megtudtuk, 2022-ben összesen 29 ügyben fejeztek be nyomozást kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatban Nógrádban. Ez a szám tavaly 18-ra csökkent, ami – az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai alapján – 38 százalékos csökkenést jelent. A jelenleg is zajló nyomozásokról a rendőrség nem adhat tájékoztatást.

Mint fogalmaztak: a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények megelőzése, felderítése és bizonyítása során a jelzőrendszer tagjaival, így különösen az illetékes gyermekjóléti szakszolgálattal és a gyámhatósággal működnek együtt a rendőrök. Megyénkben is jellemzően tőlük, illetve a sértettek hozzátartozóitól érkeznek azok a bejelentések, amelyek a nyomozás alapjául szolgálnak. Hangsúlyozták: az információ áramlása kölcsönös.

Fontos a prevenció, védjük meg a gyerekeket!

„A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, illetve a rendőrkapitányságok bűnmegelőzési szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a kiskorúak áldozattá válásának a megelőzésére. A rendőrség gyermek- és ifjúságvédelmi programjainak keretében kollégáink felhívják a fiatalok figyelmét többek között arra, hogy melyek a társadalmi élet, a társas kapcsolatok veszélyt jelentő szegmensei, ahol az óvatosságnak, a távolságtartásnak önvédelmi funkciói vannak” – ismertette a rendőr-főkapitányság.

Érdeklődésünkre közölték, hogy a prevenciós órák során a szakemberek ismertetik a gyermekekkel az online tér veszélyeit, valamint felhívják a figyelmüket azokra a tartalmakra is, amelyeket soha, senki kérésére ne osszanak meg magukról, mert ezekkel visszaélhetnek. Mindezek mellett tájékoztatják a szülőket a gyermekek korának megfelelő szűrőszoftverekről, továbbá ezek használatáról is. A bűnmegelőzési előadók a vármegyében található gyermekvédelmi intézetekben, a gyermekotthonokban is tartanak foglalkozásokat és színházi előadásokat szerveznek a fiataloknak, amelyek során konkrét eseteket feldolgozó darabokat tekinthetnek meg és beszélhetnek át a szakemberekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában