Csalás

2024.01.12. 15:22

Hamis fizetési felszólítással verhetik át a nógrádiakat is – így szűrjük ki a csalókat

Hamis fizetési felszólításokkal próbálnak pénzhez jutni a csalók, a nógrádiakat is célba vehetik. Légy résen és mielőtt bármilyen linkre is rákattintanál győződj meg róla, hogy valóban a szolgáltatótól kaptad-e a fizetési felszólítást!

Nool.hu

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a csalók már a nagy ügyfélkörrel rendelkező szolgáltatók – például közmű-, telekommunikációs-, kábelszolgáltató – nevében is keresik a virtuális térben a leendő áldozataikat. 

– Az elkövetők hivatalosnak tűnő adathalász e-mailekkel, hívásokkal, sms-ekkel, vagy egyéb online üzenetküldő platformokon továbbított értesítésekkel próbálják meg az ügyfeleket a személyes, vagy bankszámlaadataik megadására, illetve fizetésre, pénz átutalására rábírni. Ezekben jellemzően adategyeztetésre, fizetési késedelemre, hátralék befizetésével kapcsolatos felszólításra szólítják fel az ügyfeleket – tájékoztatott a sajtóreferens.

Hozzátette: a hivatalosnak látszó üzenetekben gyakran olyan linket rejtenek el az online bűnözők, amelyek a nagyobb szolgáltatók oldalának megtévesztésig hasonlító weboldalára irányítanak át. Itt a gyanútlan ügyfelektől kérik a személyes, vagy bankszámlaadataikat, majd ezeket megszerezve a sértett számlájáról leemelik a pénzüket. Olyan is előfordul, hogy a linkre kattintva rosszindulatú szoftvert telepítenek a mobiltelefonra vagy a számítógépre.

Ne dőlj be az üzeneteknek! 

Tamás-Kovács Andrea felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatóktól érkező e-mail tartalmazhat fizetési késedelemmel kapcsolatos figyelemfelhívást, de ilyen esetben is legyünk megfontoltak: ne kattintsunk meggondolatlanul a levélben található linkre és az esetleges sürgető hangvétel ellenére se kezdeményezzünk fizetést a hátralék mihamarabbi rendezése érdekében! 

Legyen különösen éber, ha egy szolgáltató e-mailben, telefonon vagy sms-ben bizalmas információkat, banki adatokat, azonosítókat kér, vagy azonnali fizetésre szólít fel! Bankszámlaadatait, banki azonosítóit se adja meg automatikusan! Ellenőrizze a szolgáltató hivatalos csatornáin, hogy valóban onnan érkezett-e a levél, a felszólítás, és annak tartalma valós-e!

 – közölte a sajtóreferens.

Mit tegyek, ha bedőltem?

Kiemelte: mindig ellenőrizzük a szervezet számlaszámát, s amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltunk, haladéktalanul értesítsük a rendőrséget vagy tegyünk bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívószámon!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában