Elakadás

2023.11.30. 22:15

Sorra riasztották a nógrádi tűzoltókat a havazás miatt

A folyamatos hóesés miatt folyamatosan érkeztek a riasztások a Nógrád vármegyei tűzoltókhoz csütörtök délután, illetve az este folyamán.

Veres Edina

Szinte egymást érték csütörtökön a balesetek szűkebb hazánk közútjain a havazás miatt. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján tette közzé, hogy mely eseteknél kérték szűkebb hazánk lánglovagjainak segítségét.

Mint írták, Bátonyterenyén, az Ózdi úton nem sokkal dél után egy domboldalon rövid időn belül három kamion akadt el. Ahogy arról portálunk is beszámolt, az egyik keresztbe is fordult az úttesten.

– A járművek forgalmi akadályt képeztek, a hó miatt önerőből nem tudtak tovább haladni, emiatt a város hivatásos tűzoltóinak segítségét kérték. A forgalmat a rendőrség irányította. A közútkezelő munkatársai síkosság-mentesítő anyaggal leszórták az úttestet, így az egyik kamion folytatni tudta az útját. Egy másik kamiont munkagéppel sikerült felhúzni a dombtetőre. A harmadik kamion egy kisebb mellékutcában akadt el, de rövid időn belül tovább tudott menni – olvasható a közleményben, amelyből az is kiderült, hogy az útszakasz síkosság-mentesítését követően a forgalom zavartalanul haladhatott tovább.

Egy szemétszállító autó is bajba került Nógrádmarcalnál

A felsorolásban a következő eset helyszínét a 22-es számú főút jelentett, Dejtár térségében, ahol egy személygépkocsi lehajtott az útról és az árokba csúszott. A járművet, ami nem képzett forgalmi akadályt, a balassagyarmati hivatásos tűzoltók csörlő segítségével húzták ki az árokból. A munkálatok idejére az útszakaszon leállították a forgalmat.

Nógrádmarcal közelében, szintén egy dombtetőn csütörtök kora délután egy hulladékszállító kocsi akadt el. A jármű visszacsúszott az úton, majd a szalagkorlátnál – stabil helyzetben – állt meg az út menti árok szélén. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei síkosság-mentesítő anyagot szórtak a jármű kerekei alá, amely azonban önerőből így sem tudott elindulni. Emiatt kamionmentőt kellett hívni. Az elakadt jármű az egyik sávban akadályt képezett, de az arra közlekedők ki tudták kerülni.

Salgótarjánban épp, hogy elindult egy kamion, a következő körforgalomnál már újra elakadt

A tájékoztatás szerint csütörtök délután Salgótarján belterületén, az elkerülő út Városi Sportcsarnok utáni szakaszán, a felüljárónál akadt el egy kamion. A jármű forgalmi akadályt nem képezett, az egyedül utazó sofőr nem sérült meg. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói síkosság-mentesítő anyagot szórtak a jármű kerekei alá, eközben a forgalom az egység irányítása mellett egy sávban haladt.

– A kamion lendületet tudott venni, a tűzoltók pedig kézi erővel segítették az elindulását. Úgy tűnt, hogy folytatni tudja az útját, azonban a következő körforgalomnál újra elakadt. Végül a kerekek körüli újabb síkosság-mentesítést követően el tudott indulni Szlovákia irányába. A forgalom zavartalanul haladhatott tovább – fogalmaztak a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, ahol a következő esetként egy kora esti balesetet említettek. Mint írták, két kamion akadt el Bercel és Galgaguta között félpályás útzárat képezve. Az egyik járművet a berceli hivatásos tűzoltók szabadították ki, majd egy hólánc felszerelését követően folytatni tudta az útját. A másik jármű önerőből tovább tudott menni.

Néhány órával később, a 22-es számú úton, Érsekvadkert térségében is elakadt egy kamion. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók síkosság-mentesítő anyagot szórtak a jármű kerekei alá, amely így folytatni tudta az útját. A közleményből az is kiderült, hogy személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Ónos eső miatt piros a riasztás: figyelmeztet a katasztrófavédelmi igazgatóság

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívta arra is a figyelmet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, harmadfokú, piros riasztást adta ki ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye 14 járására.

– A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait. Az érintett területeken fokozott odafigyelést kérünk mindenkitől. Ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval. Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében. Készüljünk fel arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, készítsenek be elemlámpát, vagy gyertyát. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – figyelmeztet a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján, azt is hozzátéve: az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) applikációján keresztül is tájékozódhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában