Ellenőrzés

2023.10.02. 14:37

Gyalogosok kontra járművezetők: nógrádi rendőrök figyelmeztetnek a veszélyre

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a forgalomban résztvevőket, hogy kiemelten figyeljenek a gyalogosan közlekedőkre!

Gerhát Karina

Fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők október 2. és 4. között

Forrás: Police.hu

– Fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők október 2. és 4. között a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén található gyalogos-átkelőhelyek környékén – mondta el portálunknak Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
Hozzátette: az egyenruhások az ellenőrzés során nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind pedig a járművezetők szabálykövető magatartásának az ellenőrzésére.

– A gyalogos balesetek megelőzése érdekében, kérjük a járművezetőket, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet körültekintően, mérsékelt sebességgel közelítsék meg, az azon áthaladó, vagy áthaladni szándékozók részére pedig biztosítsanak elsőbbséget. Az átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, tovább haladni csak akkor szabad, ha a sofőr meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti – hívta fel a figyelmet Király-Kollár Ramóna.

Kifejtette továbbá: ha gyalogosként közlekedünk fontos, hogy az úttestre lépés előtt alaposan nézzünk szét, és győződjünk meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úttesten!

– Kérjük, hogy még akkor sem haladjanak át tilos jelzésen a gyalogosok, illetve tiltott helyen, ha úgy gondolják, hogy biztonságos lenne. Annak érdekében, hogy megfelelően körül tudjanak nézni, az adott közlekedési helyzetre kell figyelniük, ezért kérjük, hogy az úttestre és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre történő lelépés előtt mellőzzék a mobiltelefon használatát! Amennyiben tömegközlekedési eszközön utaznak, leszállást követően várják meg, amíg a busz a megállóból elhalad és csak azután, kellő körültekintést követően kezdjék meg az áthaladást az úttesten! Ne feledjék: a gyalogosok a közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői, ezért kérjük a járművezetőket, hogy még inkább figyeljenek oda rájuk!  – hangsúlyozta Király-Kollár Ramóna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában