Átverés

2023.10.24. 10:58

A börtönből hívta tarjáni áldozatát a telefonos csaló

Egy idős salgótarjáni nő is annak a zalahalápi csalónak az áldozatai között volt, aki a börtönben ülve telefonon csapott be és károsított meg több sértettet. A többszörösen visszaeső bűnöző ellen most megint vádat emelt az ügyészség.

Nool.hu

A Beol.hu Békés vármegyei hírportál számolt be a nem mindennapi esetről a minap: kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás kétrendbeli bűntette, csalás bűntettének kísérlete és kétrendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 55 éves büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő zalahalápi férfi ellen, aki börtönben ülve telefonon csapott be és károsított meg több sértettet is.

A részletekről a portál azt írta, hogy a férfi korábban számos alkalommal volt büntetve különböző jellegű bűncselekmények miatt, sőt, a telefonos csalások időpontjában is jogerős szabadságvesztését töltötte a Budapesti Fegyház és Börtönben. Mint kiderült: a kicsalt pénzből a családtagjainak juttatott.

Ön nyert, már csak utalni kell...

A férfi 2021 karácsonya előtt, december 23-án a börtönből véletlenszerűen kiválasztva felhívott egy békési nőt, álnéven bemutatkozott, majd azt mondta áldozatának, hogy egy nyereményjátékon nyertesként sorsolták ki. Közölte, hogy akkor jut a nyereményhez, ha belép a saját netbankjába, majd az utalás rovatba beír 150 ezer forint összeget, a közlemény rovatba pedig a férfi által megadott, kitalált nyereménykódot, és ezt elküldi az általa megadott bankszámlára. A sértett a férfi kérésének eleget tett és bankszámlájáról elutalta a kért összeget. Ezt követően a férfi ismét felhívta és közölte vele, hogy technikai hiba lépett fel, ezért a tranzakciót újra meg kell ismételnie. A nő a bankszámláján lévő megmaradt 80 ezer forintot szintén elutalta. Az utalásokat követően a férfi a telefonbeszélgetést megszakította, és elérhetetlenné vált.

A férfi által megadott bankszámla egy ismerőséé volt, akit az utalások után megkért arra, hogy a pénzt vegye le, és azt küldje tovább, illetőleg személyesen adja át az általa meghatározott személynek. A bankszámlatulajdonos nem tudott róla, hogy számláját a férfi bűncselekmény elkövetéséhez használja. A sértett részére okozott kár nem térült meg. A férfi ugyanilyen módszerrel verte át egy kesztölci házaspár mindkét tagját külön-külön, illetőleg egy salgótarjáni nyugdíjas nőt is.

Nem dőlt az átverésnek, lebuktatta a csalót

Nem dőlt be ugyanakkor az átverésnek egy budapesti férfi. Az utasításokat végig követte, de gyanúja támadt, hogy csalás áldozata lehet, ezért összesen a kért 150 ezer forint helyett 1 forintot utalt a megadott bankszámlára. Ekkor a férfi kifogásolta, hogy az 1 forint ellenében a nyereményt nem tudja utalni, erre a sértett közölte, miszerint tudja, hogy csalással akarnak tőle pénzt szerezni. A férfi a telefonbeszélgetést azonnal megszakította.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és állapítsa meg, hogy a férfi a kiszabott szabadságvesztés büntetésből a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. Mivel a sértettek a részükre okozott kár erejéig polgári jogi igényt érvényesítettek, ezért a járási ügyészség indítványa arra is kiterjedt, hogy a bíróság ezen polgári jogi igényeknek adjon helyt és kötelezze a férfit az okozott kár megtérítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában