Közlekedés

2023.06.29. 16:10

Szabad-e villogni, ha traffipaxot látunk? Íme, a válasz!

Villogás, körzés a mutatóujjal – sok autós jelzi így a szemből érkezőknek, ha az adott útszakaszon traffipax, közúti ellenőrzés vagy egyszerűen csak rendőr van. Bár a mozdulatsor bevett gyakorlat Nógrádban is, sokan bizonytalanok: vajon szabályos és etikus így megóvni a gyorshajtókat az esetleges lebukástól?

N. O.

Gyorshajtókra vadászik a traffipax. Figyelmeztessük villogással a szabálytalan sofőröket? Képünk illusztráció.

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap

Szakembereket kérdeztünk a traffipax villogással történő jelzéséről. Racskó Ilona, az egyik pásztói autósiskola vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a forgalomban résztvevő járművek kivilágítását rendelet szabályozza. Hozzátette: fényjelzést adni a távolsági fényszóró felvillantásával (fénykürt használatával) szabad, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el.

– A közlekedésben résztvevők sokszor szolidárisak egymással, ugyanis még a traffipax megjelenése előtt, már a rendőrt látva is jeleznek egymásnak. Viszont, ha az előre jelzéssel elvakítjuk a másik gépjárművezetőt, akkor az már felelősségre vonással járhat. Ez azokra az esetekre is igaz, ha azzal nem traffipaxra figyelmeztetünk – fejtette ki Racskó Ilona. A szakember kiemelte, hogy az éremnek két oldala van, hiszen a szemből érkező jármű távolsági fényszórójának felvillantását látva lassítanak a vezetők és intelligensebben közlekednek, ami közlekedésbiztonsági szempontból lényeges lehet.

A villogás önmagában nem jogsértő

A rendőrséget is megkerestük a téma kapcsán. Buda Gábor, a Nógrád vármegyei főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy amennyiben a fényjelzés a többi közlekedőt nem vakítja el, akkor nem történik jogsértés. Ha az azonban a többi közlekedőt elvakítja, akkor szabálysértés valósul meg, amely kapcsán a rendőrség figyelmeztethet, helyszíni bírságolhat vagy akár szabálysértési eljárást is folytathat.

Egy korábbi cikkében az Origo is foglalkozott a témával. Akkor egy jogszabályra hivatkozva azt írták: „tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát”. A rendőrség akkor úgy nyilatkozott nekik, hogy „a villogástól függetlenül az ellenőrző berendezés képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani, a jelzés pedig a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését nem akadályozza vagy zavarja, illetve az ellenőrzés eredményét nem befolyásolja”.

Sokan jelzik a traffipaxozó rendőrt

Egy rutinos kamionsofőrt is megkérdeztünk tapasztalatairól. A pásztói férfi szerint valóban segítőkészek az emberek, és szinte mindig jelzik a másiknak, ha traffipax, baleset vagy bármilyen probléma van az adott útszakaszon.

– Ebből sosem volt még probléma. Ellenben olyan is akadt, aki direkt felkapcsolta a távolsági fényszórót, sőt vannak, akik le sem veszik. Ez eléggé zavaró szokott lenni, ráadásul szabálysértő és veszélyes is, hiszen elvakítja a másik járművezetőt – emelte ki a kamionsofőr. Kitért arra is, hogy mindenfelé ember van az utakon. Mint fogalmazott, külföldön sokkal inkább segítőkészek a vezetők, itthon feszültek, rohannak, figyelmetlenek, emellett sokszor nem tartják be a KRESZ-t sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában