Prevenció

2023.02.10. 14:30

Az online tér veszélyeire figyelmeztettek a nógrádi rendőrök

A rendőrök hasznos tanácsokkal látták el a diákokat

Forrás: police.hu

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a rendőrkapitányságok bűnmegelőzési szakemberei idén is csatlakoztak a Biztonságos Internet Naphoz, amelyhez kapcsolódóan prevenciós programokat és élménypedagógiai tanórákat tartottak a hét folyamán a megyei alap- és középfokú oktatási intézményekben.

A „Safer Internet Day”-t, vagyis a Biztonságos Internet Napját világszerte február második keddjén rendezik meg. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. Ahhoz, hogy ne váljunk internetes megtévesztés áldozatává, a virtuális tér számos előnye mellett tisztában kell lennünk rejtett kockázataival is.

A rendőrök hasznos tanácsokkal látták el a diákokat
Forrás: police.hu

Az internetes csalások megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
  • Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező - https előtaggal ellátott – oldalon adjon meg!
  • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
  • Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
  • Közöségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
  • Gondoljuk át, mit osztunk meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
  • Webáruházban történő vásárlás esetén mindig legyen körültekintő: ha lehet, utánvéttel fizessen. Nézze meg, milyen értékelést kapott a webshop.
  • Kezeljük óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel velünk a kapcsolatot! Nem tudhatjuk biztosan, ki van valójában a profil mögött!
  • Hívjuk fel idősebb hozzátartozóink figyelmét az online tér veszélyeire, a telefonon, e-mailben vagy sms-ben érkező adathalász hívásokra, üzenetekre és az ilyen weboldalakra, valamint az online csalókra. Segítsünk nekik biztonságossá tenni az okoseszközök használatát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában